Protonpompremmers verminderen de secretie van maagzuur en verhogen zo de pH van de maag. Met de toets bij dit artikel verdien je 1 accreditatiepunt.
In deze Challenge over protonpompremmers leer je:
1 met welke geneesmiddelen protonpompremmers een wisselwerking hebben
2 wat de dosering is van protonpompremmers
3 wat de belangrijkste bijwerkingen zijn
De toets bij dit artikel is niet meer beschikbaar. Eerder behaalde accreditatiepunten blijven gewoon geldig.
De toetsen zijn ook beschikbaar via de Nursing Challenge app.
illustratie: Bernet Ragetli
toets: Anna-Marie Mollink
Tot de protonpompremmers (proton pump inhibitors, PPI’s) behoren esomeprazol (Nexium®), lansoprazol (Prezal®), omeprazol (Losec®, Losecosan®, Omecat®), pantoprazol (Pantozol®) en rabeprazol (Pariet®).
1 Hoe werken PPI’s?
PPI’s remmen de protonpomp (het enzym H+/K+-ATP-ase) in de cellen in het maagslijmvlies, waardoor de secretie van maagzuur afneemt.1 De werkingsduur van PPI’s is 24 tot 48 uur. De productie van maagzuur komt pas weer op gang als er nieuwe protonpompen worden aangemaakt
2 Wat zijn indicaties voor PPI’s?
PPI’s worden toegepast bij refluxklachten, reflux-oesofagitis, een ulcus ventriculi of duodeni, eradicatie van Helicobacter pylori, het syndroom van Zollinger-Ellison. Bij gebruik van NSAID’s worden PPI’s preventief ingezet tegen ulcera als er sprake is van een risicofactor zoals maagulcera in de voorgeschiedenis, leeftijd > 70 jaar of bepaalde comedicatie met een hoger risico op maagcomplicaties zoals corticosteroïden of SSRI’s.
Omeprazol, esomeprazol en pantoprazol zijn in lage doseringen vrij verkrijgbaar voor toepassing bij klachten van gastro-oesofageale reflux.1
3 Hoe moeten PPI’s worden ingenomen?
Voor alle PPI’s geldt dat zij bij een eenmaal daagse dosering liefst ‘s morgens worden ingenomen en bij een tweemaal daagse dosering ‘s ochtends en ‘s avonds. Er is geen interactie met voedsel of gelijktijdig ingenomen andere medicatie. Soms wordt geadviseerd lansoprazol op een nuchtere maag in te nemen, maar dat is niet nodig.
De patiënt moet de tabletten en capsules in hun geheel doorslikken. Kauwen beschadigt de beschermlaag van de tabletten en de korrels in de capsules, waardoor de PPI te vroeg vrijkomt (in de maag in plaats van in de darmen) en minder goed werkt. Openmaken van de capsules mag, maar ook dan geldt: niet kauwen. Tabletten met omeprazol en esomeprazol kunnen in water worden opgelost, ze vallen dan uiteen in korrels.
4 Welke bijwerkingen hebben PPI’s?
De bijwerkingen van PPI’s zijn bij kortdurend gebruik meestal mild. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn en gastro-intestinale klachten, zoals buikpijn, diarree en misselijkheid of braken. Overleg met de arts als deze bijwerkingen aanhouden of als de patiënt er veel last van heeft.
Openmaken van de capsules mag, maar de patiënt mag de korrels niet kauwen tijden het innemen
Protonpompremmers beïnvloeden de biologische beschikbaarheid van essentiële micronutriënten, doordat ze de pH van de maag verhogen. Langdurig gebruik van een PPI kan daardoor leiden tot vitamine B12-deficiëntie. Langdurig gebruik (meestal langer dan een jaar) kan ook leiden tot hypomagnesiëmie. Een te lage magnesiumspiegel in het bloed kan leiden tot ernstige bijwerkingen, zoals een insult of hartritmestoornissen. Langdurig gebruik van PPI’s kan waarschijnlijk ook tot een tekort aan calcium en ijzer leiden.
Ook kunnen protonpompremmers het risico op een infectie verhogen. Door de hogere pH in de maag neemt namelijk de natuurlijke bescherming tegen bacterie- en schimmelgroei af. Dit leidt tot een hogere kans op bijvoorbeeld een Candida-infectie van de slokdarm of een gastro-intestinale infectie door bacteriën zoals Salmonella of Campylobacter.
PPI’s kunnen overgevoeligheidsreacties veroorzaken, waaronder huiduitslag, urticaria, angio-oedeem of anafylactische reacties. Waarschuw dan een arts. De patiënt mag de PPI niet meer gebruiken. Geef aan de apotheek door dat de patiënt overgevoelig is voor de PPI, zodat de patiënt het middel in de toekomst niet meer krijgt.1
5 Welke interacties hebben PPI’s?
Door de hogere pH in de maag kunnen opname en werkzaamheid van geneesmiddelen afnemen. Het gaat onder andere om posaconazoldrank, itraconazol, ketoconazol en bepaalde middelen tegen kanker (de zogenaamde ‘nib-jes’, zie de Nursing Challenge over Targeted Therapy6). Overleg met de arts of hij een ander middel kan voorschrijven.
Bij de middelen tegen kanker is het innemen van de tabletten 2 uur voor de PPI mogelijk afdoende. Voor gelijktijdig gebruik van een PPI met itraconazol en ketoconazol geldt dat de patiënt deze middelen met een koolzuurhoudende frisdrank moet innemen. Itraconazol en ketoconazol worden alleen in een zuur milieu opgenomen in de maag. Een zure, koolzuurhoudende drank helpt om de pH in de maag te verlagen..1
Ook de opname van ulipristal als noodanticonceptie (Ellaone®) is lager bij gebruik van PPI’s. Noodanticonceptie met levonorgestrel is meer geschikt.
PPI’s verminderen de opname van bepaalde antiretrovirale middelen, zoals atazanavir. De combinatie wordt afgeraden. Overleg met de arts, deze kan eventueel een andere maagzuurremmer voorschrijven.
Esomeprazol en omeprazol kennen verder grotendeels dezelfde interacties. De werking van beide PPI’s wordt verminderd door sint-janskruid (hypericum). De patiënt mag deze combinatie niet gebruiken. Overleg hierover met de arts. Ook rifampicine versterkt de werking van (es)omeprazol. Overleg met de arts, deze kan eventueel de dosering van de PPI verhogen. (Es)omeprazol versterkt de werking van vitamine K-antagonisten.
Geef aan de trombosedienst door als de patiënt start met het gebruik van de PPI, als de dosering verandert of het middel wordt gestopt. Ook de werking van fenytoïne wordt versterkt. Overleg met de arts of de patiënt deze combinatie mag gebruiken. Dosisverlaging van fenytoïne kan nodig zijn. (Es)omeprazol vermindert mogelijk de effectiviteit van clopidogrel. De combinatie wordt liefst vermeden. Overleg met de arts, die kan een ander PPI voorschrijven.1,4
Meer punten verdienen?
Maak ook de andere Nursing Challenge toetsen, je vindt ze via de Challenge-pagina.
6 Waarom moeten PPI’s worden afgebouwd?
Na ineens stoppen met een PPI krijgt de helft van de patiënten last van een reboundeffect met hypersecretie van maagzuur. Dit is een tijdelijk effect en kan 1-2 weken aanhouden. Om deze rebound te voorkomen, wordt aangeraden om de dosering af te bouwen.
Twee derde van de patiënten met maagklachten blijkt geen PPI nodig te hebben
Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) adviseert om wekelijks de dosering te halveren, totdat de patiënt 1 maal daags een halve standaarddosis gebruikt. Na een week kan het gebruik worden gestopt.7
7 Wanneer mogen PPI’s niet worden gebruikt?
PPI’s mogen niet worden gebruiken bij overgevoeligheid voor het middel of voor een ander PPI.
Bij de behandeling van een ulcus ventriculi zal de arts voor het starten van een PPI een mogelijke maligniteit uitsluiten bij alarmsignalen daarvan (bijvoorbeeld onbedoeld gewichtsverlies, herhaaldelijk braken, bloed overgeven of melaena). PPI’s kunnen namelijk de symptomen van een maligniteit maskeren en de diagnose vertragen.1
Verder mogen esomeprazol, lansoprazol, omeprazol, pantoprazol niet worden gebruikt bij een aangeboren lang QT-intervalsyndroom. Omeprazol en rabeprazol mogen niet worden gebruikt bij ernstige levercirrose.1
Andere geneesmiddelen bij peptische aandoeningen
Bij een eerste episode van maagklachten zal de arts een stappenplan volgen waarin de mate van zuurremming stapsgewijs wordt opgehoogd. Dit heeft de voorkeur boven direct starten met een PPI – om problemen met afbouwen, onnodig langdurig gebruik en bijwerkingen te voorkomen. Uiteindelijk blijkt twee derde van de patiënten geen PPI nodig te hebben.
- De eerste stap is een antacidum, waarvan zo nodig de dosering verdubbeld kan worden. Tot de antacida of zuurbinders behoren algeldraat, aluminumhydroxidemagnesiumcarbonaat, magnesiumhydroxide, magnesiumcarbonaat en verschillende combinaties hiervan. Voorbeelden van merknamen zijn Gastilox®, Gaviscon® en Rennie®. Een alternatief voor antacida dat ook onder stap 1 valt, is een mucosaprotectivum (bijvoorbeeld sucralfaat).1 Dit beschermt het beschadigde maagslijmvlies tegen de inwerking van maagzuur.Mucosaprotectiva beïnvloeden de zuurgraad van de maag niet, wat een voordeel kan zijn. Wel is voor sucralfaat een recept nodig (voor antacida niet), is het relatief duur en moet het 4 keer per dag worden ingenomen. Daarom wordt meestal voor een antacidum gekozen.
- Heeft het antacidum na 2 tot 4 weken onvoldoende effect, dan zal de arts overstappen op een H2-antagonist. Wanneer dit na 2 tot 4 weken ook onvoldoende effectief is, wordt gekozen voor een PPI. Omeprazol capsules 1 dd 20 mg zijn daarbij eerste keuze.3
Van de H2-antagonisten zijn alleen cimetidine en famotidine nog beschikbaar. Ranitidine is vanwege vervuiling in 2019 teruggeroepen en is sindsdien niet meer beschikbaar. H2-antagonisten remmen net als protonpompremmers de zuurproductie. Zij doen dit echter minder lang en minder sterk.
Mucosaprotectiva zijn stoffen die het beschadigde maagslijmvlies beschermen tegen de inwerking van maagzuur, bijvoorbeeld sucralfaat.1
Noten
- Informatorium Medicamentorum via KNMP Kennisbank, geraadpleegd december 2021.
- www.apotheek.nl.
- NHG-standaard Maagklachten via richtlijnen.nhg.org, geraadpleegd januari 2022.
- www.farmacotherapeutischkompas.nl, geraadpleegd januari 2022.
- NHG-behandelrichtlijn Preventie van Maagcomplicaties door geneesmiddelgebruik via richtlijnen.nhg.org, geraadpleegd januari 2022.
- Nursing Challenge Targeted therapy, Nursing maart 2021, Mariska van Sprundel.
- NHG-kennisdocument Protonpompremmers, via richtlijnen.nhg.org, geraadpleegd februari 2022.
Toets je kennis
Zoek je verdieping in je vak, doe dan mee aan de Nursing Challenge: online kennistoetsen over 2 vakinhoudelijke artikelen
-
Iedere maand verschijnen in Nursing magazine en op Nursing.nl 2 artikelen waaraan een kennistoets is verbonden.
-
Het artikel over een verpleegkundig onderwerp is goed voor 2 accreditatiepunten, het medicijnartikel voor 1 punt. Per jaar kun je dus 33 accreditatiepunten halen (Nursing verschijnt 11 keer per jaar)
-
Alle toetsen staan online op www.nursing.nl/challenge
Win leuke prijzen!
-
Per maand wordt onder alle deelnemers een goodiebag verloot. De winnaars worden elke maand online bekendgemaakt.
-
Aan het eind van het jaar winnen de 3 beste deelnemers mooie prijzen
Voorbeeldvraag protonpompremmers
De lage zuurgraad in de maag is te danken aan een enzym. Welk enzym is dat?
Geef één antwoord.
A Ca2+-ATP-ase
B H+/K+-ATP-ase
C Na+/K+-ATP-ase
De toets bij dit artikel is niet meer beschikbaar. Eerder behaalde accreditatiepunten blijven gewoon geldig.
De toetsen zijn ook beschikbaar via de Nursing Challenge app.