Maak het verschil voor jouw patiënt
Het Pijn college
‘Ga gewoon iets leuks doen. Dat leidt af.’ Of: ‘Kun je niet even wat innemen?’ Altijd pijn hebben kan het leven van jouw patiënt behoorlijk lastig maken. Er is niet altijd begrip voor hoe de pijnklachten hun activiteiten en energie enorm kunnen beperken. Ook is het lastig om soms subjectieve klachten bij chronische pijn te verlichten. Maar het kán wel. Er zijn zelfs meer mogelijkheden dan je denkt. En die ontdek je op het Nursing Pijn college. Meld je nu aan!
Mis Het Pijn college niet en verdiep je kennis over:
- Het brein beïnvloeden bij pijn
- Het verhaal van een ervaringsdeskundige
- Chronische pijnbestrijding
- De ins en outs van pijnmedicatie
- Complementaire zorg
- Inzichten vanuit de pijnrevalidatie
- En nog meer… Bekijk het programma.
Video van prof. dr. Bart: spreker op Het Pijn college
Lees het interview met topspreker Bart Morlion
Pijnarts Bart Morlion neemt jou alvast mee in zijn kennis over chronische pijn – lees het interview hier!
‘Bij chronische pijn is de rol van de verpleegkundige cruciaal’
Accreditatie
5 puntenAccreditatie is goedgekeurd bij:
- Kwaliteitsregister V&VN (scholingen algemeen & pijn verpleegkunde) – 5 punten
Vul je relatienummer in op het aanmeldformulier om hiervoor in aanmerking te komen.
Heb je een suggestie voor accreditatie voor een bepaalde beroepsvereniging? Mail dan jouw verzoek naar janise.kaljee@bsl.nl. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.
Programma
Ontvangst en registratie
Opening van de dag
Jesper Rijpma
Wat gebeurt er in het lichaam wanneer iemand pijn ervaart?
Esmeralda Blaney-Davidson & Hans Timmerman
Waar zit de pijn, waar komt de pijn vandaan, en bovenal: wat gebeurt er eigenlijk in het lichaam wanneer iemand pijn ervaart? Zomaar een aantal vragen, waarop een antwoord van belang is voor het goed behandelen van pijn bij jouw patiënt.
In deze presentatie over het ontstaan van pijn krijg je een helder inzicht in de werking van het lichaam bij pijn. Je krijgt handvatten om pijn beter te herkennen en hiernaar te handelen.
Inzichten vanuit de pijnrevalidatie
Rob Smeets
Wat zijn op dit moment de meest gebruikte pijnrevalidatie behandelingen? En wat kun jij leren van nieuwe inzichten vanuit de pijnrevalidatiegeneeskunde voor jouw dagelijkse praktijk? Wist je dat irreële schadecognitie kan leiden tot vrees en vermijding? We gaan o.a. in op hoe jij het gepersonaliseerde vrees-vermijding model hiervoor zou kunnen inzetten bij jouw cliënt/patiënt. Wist je dat het erg belangrijk is oog te hebben voor angst? Wat je zegt kan veel impact hebben.
Laat je verrassen door nieuwe inzichten vanuit de pijnrevalidatiegeneeskunde, die jij kunt toepassen in de praktijk!
Ochtendpauze
Het verhaal van een ervaringsdeskundige: overleven met chronische pijn
Koert Hommel
Na verschillende rugoperaties kreeg Koert Hommel (48) de diagnose Failed Back Surgery Syndrome (FBSS). Hij voelt dagelijks de zenuwpijn in zijn benen.
Altijd pijn hebben is vreselijk en kan je wanhopig en gefrustreerd maken. De aanhoudende pijn vreet energie en grijpt niet alleen drastisch in op je dagelijkse doen en laten, maar heeft ook een negatieve invloed op je sociale leven. Toch kun je overleven met chronische pijn. Sterker nog, er zijn veel opties om je leven beter, gemakkelijker en waardevoller te maken.
Tijdens dit interview onder leiding van dagvoorzitter vertelt ervaringsdeskundige Koert Hommel over zijn ervaringen en leert hij je hoe je de pijnpatiënt meer grip en handvatten kunt geven om beter te leren omgaan met pijn in het dagelijks leven. Zijn doel is om de wereld van pijnpatiënt én pijnprofessional dichter bij elkaar te brengen.
Pijnbestrijding anno 2024: meer dan een aspirientje
Prof. dr. Bart Morlion
Pijn is een complex verschijnsel met vele gezichten. Acute pijn heeft in de meeste gevallen een zinvolle betekenis, daar dit ons lichaam waarschuwt voor aanwezige of dreigende weefselbeschadiging. Chronische pijn heeft deze waarschuwingsfunctie echter verloren, en gaat gepaard met lichamelijk en psychisch lijden. Chronische pijnpatiënten worden gekenmerkt door bijvoorbeeld neerslachtigheid, moedeloosheid en sociale isolatie. Ieder individu ervaart pijn op zijn of haar manier. Tijdens deze lezingen gaan we in op de ontwikkeling in de behandeling van chronische pijn in de afgelopen jaren waarin er niet alleen focus is op het voorschrijven van medicatie, maar veel meer op coaching van de patiënt. Hierin komt de autonomie en de kennis van de patiënt steeds centraler te staan.
Lunchpauze
Workshopronde 1
Middagpauze
Workshopronde 2
Einde programma
programma onder voorbehoud van wijzigen
Pijn & Dementie
Annelore van Dalen-Kok
De diagnostiek en behandeling van pijn bij mensen met dementie is een uitdaging voor zorgverleners. Pijn bij mensen met een uitingsbeperking zoals dementie kan significant anders zijn dan bij iemand zonder een uitingsbeperking. Bijkomend probleem bij pijnbehandeling is het feit dat het lichaam verandert naarmate de leeftijd vordert, minder spierweefsel en meer vetweefsel. Het is van belang om dit mee te nemen in de farmacologische behandeling van pijn.
In de workshop zal worden ingegaan op deze en andere oorzaken van onderbehandeling van pijn bij dementie en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Wat mogelijke oorzaken zijn van onderbehandeling van pijn bij dementie
- Hoe je pijn observeert bij mensen met een uitingsbeperking zoals dementie
- Wat het effect is van een veranderde lichaamssamenstelling op de farmacologische pijnbehandeling
Afbouwen van pijnmedicatie
Natascha van Schie
Pijnmedicatie is snel voorgeschreven, na een operatie, trauma of bij kanker. Maar als de pijn afneemt, hoe bouw je pijnmedicatie dan af? Krijg jij die vraag ook weleens van een patiënt? Hoe zit het ook alweer, waarom heb je verschillende pijnmedicatie EN hoe bouw je het weer af? Of kun je gewoon stoppen met pijnmedicatie wanneer je wilt? Waarom is het belangrijk om bepaalde pijnmedicatie af te bouwen en niet plots te stoppen? En wat gebeurt er in je lijf als je pijnmedicatie afbouwt of plots stopt? Wat merk je daarvan en waarom is het soms zo moeilijk om te stoppen.
Na het volgen van deze sessie heb je geleerd:
Waarom er verschillende soorten pijnmedicatie voorgeschreven worden om tot een goede pijnbestrijding te komen
Welke pijnmedicatie afgebouwd moet worden en hoe je dat kunt doen
Hoe je de patiënt kan ondersteunen bij het afbouwen van pijnmedicatie
Pijn bij kanker
Natascha van Schie
Pijn is nog altijd een veel voorkomend symptoom bij kanker. 55% van de patiënten tijdens anti-tumor therapie en 66% van de patiënten in de palliatieve fase rapporteert pijn. 38% van de patiënten heeft een pijnscore (NRS 0-10) van 5 of hoger (van den Beuken 2016). Omdat pijn zoveel invloed heeft op de kwaliteit van leven, is het belangrijk dat er serieus naar pijn gekeken wordt en er aandacht is voor een brede kijk op de behandeling van pijn. Hierbij moet aandacht zijn voor het bio-psycho-sociaal model, zodat de pijn in zijn totaliteit goed behandeld wordt. Verpleegkundigen spelen hierin een belangrijke rol.
Na het volgen van deze sessie heb je geleerd:
- Het mechanisme van pijn
- Hoe pijn behandeld kan worden
- Hoe je als verpleegkundige invloed kan hebben op pijn bij de patiënt/cliënt
Klinisch redeneren bij pijn
Marion Giesberts
Denk je ook wel eens bij een complexe pijncasus dat het fijn was geweest als je eerder de informatie in beeld had? Voel je je ook wel eens overvallen door een snel verslechterend beeld of overlijden van een patiënt? Wil je meer maatwerk leveren, bijvoorbeeld voor een geneesmiddelensparend beleid of leefstijladviezen? Volg dan deze workshop over klinisch redeneren bij pijn, waarbij we aan de hand van casuïstiek een aantal tools aanreiken waarmee je snel resultaat boekt in de praktijk.
Na het volgen van deze sessie:
- Scherper zicht op verzamelen patiëntgegevens bij complexe pijnproblematiek
- Betere keuze kunnen maken in beschikbare modellen en tools
- Verbreding en verdieping in vakinhoudelijk handelen bij pijn
Reviews
Toelichting tekst bij reviews: Nursing congressen worden steevast hoog beoordeeld, en daar zijn we enorm trots op! Bij ons staat evaluatie hoog in het vaandel. Na elk congres wordt een evaluatie verzonden en zorgvuldig verwerkt. Jouw waardevolle feedback is essentieel om onze congressen steeds verder te verbeteren en te laten groeien.
“Ik heb veel nieuwe kennis kunnen opdoen. Deze kan ik weer delen met collega's.”
“Ook de keuze in workshops zijn erg variërend en voor ieder wat wils.”
“Goede sfeer en interactie, door houding van de sprekers en dagvoorzitter en het gebruik van de interactieve vragen.”
Praktische info
Tarieven
- Regulier tarief
- 299
- Vroegboektarief (eerste 50 aanmeldingen)
- 249
- Abonnee tarief
- 249
Alle tarieven zijn exclusief BTW. Bekijk de annuleringsvoorwaarden hier.
FAQ
Heb je een vraag? Kijk dan bij het overzicht van veel gestelde vragen.
Of neem contact op met onze klantenservice.
Voor wie?
Het congres is bestemd voor verpleegkundigen (algemeen, geriatrie, wijk, gespecialiseerd, in opleiding, ZZP), verzorgenden, helpenden, praktijkondersteuners en overige geïnteresseerden die kennis willen opdoen over de zorg voor patiënten met diabetes.
Algemeen
Do 1 februari 2024
09:00 – 16:15
De Reehorst
Bennekomseweg 24
6717 LM Ede
Parkeren en route
De ReeHorst ligt op slechts 250 meter van treinstation Ede-Wageningen. Kom je met de auto? Dan is het 5 minuten rijden vanaf de A12 of A30.