Er wordt door zorgverleners te weinig aangifte gedaan van agressie. Dat zegt Caroline Koetsenruijter, conflict- en agressie expert. Hoe gaat aangifte doen eigenlijk in zijn werk? Nursing zocht het voor je uit.
1 Vraag hulp van je teamleider of hoofd beveiliging
Allereerst meld je het incident via de interne meldingsprocedure, en breng je je teamleider of het hoofd beveiliging op de hoogte. Zij kunnen je veel werk uit handen nemen als je aangifte wilt doen of schade op de dader verhalen. Ook kunnen zij je later helpen met bijvoorbeeld nazorg. Heb je ernstig last van een incident, dan kun je ook hulp krijgen van Slachtofferhulp.
Krijg meer tips over omgaan met agressie op ons congres!
Caroline Koetsenruijter spreekt als conflict- en agressie expert op het congres Agressie & grensoverschrijdend gedrag in de zorg. Het congres vindt plaats op 14 februari 2025 en je krijgt er 5 accreditatiepunten voor. Je leert:
- Verschillende soorten agressie te herkennen
- Jouw eigen emoties en spanning te reguleren
- Situaties met agressie te de-escaleren en bevriezing te voorkomen
- Je luistert naar ervaringsverhalen over interne agressie door collega’s en/of leidinggevenden
Check hier het programma van het Congres Agressie & grensoverschrijdend gedrag in de zorg
2 Verzamel samen met je teamleider of hoofd beveiliging zoveel mogelijk feiten
Als je aangifte wilt doen, is het handig om alvast feiten te verzamelen, eventueel ook met hulp van je teamleider of het hoofd beveiliging. Beschrijf de feiten aan de hand van de 7 W’s: wie, wat, waar, waarmee, op welke wijze, wanneer, waarom (zie kader).
Beantwoord deze vragen alvast voor jezelf, je kunt maar beter goed voorbereid zijn. Maak eventueel foto’s (van de situatie, schade of verwondingen) en informeer naar camerabeelden. Bewaar eventuele berichten van de dader, zoals voicemails of social media posts. Laat eventuele getuigen zo nodig een verklaring opstellen.
3 Melding of aangifte doen
Er zijn 2 mogelijkheden als je de politie wilt betrekken: een aangifte doen of een melding.
Aangifte
Een aangifte heeft als doel om te komen tot strafrechtelijke vervolging. Of jouw incident daarvoor in aanmerking komt, beoordeelt de politie. Is dat niet zo, dan kun je in overleg met de politie een melding doen.
Melding
Je kunt een melding doen als je wilt dat de politie op de hoogte is van wat jou is overkomen. De politie kan de situatie in de gaten houden en de betrokkene(n) aanspreken op hun daden. Je kunt ook melding doen als er (nog) geen strafbaar feit heeft plaatsgevonden en je daar wel bang voor bent. Een melding wordt meegenomen in het dossier van de dader.
4 Wel of niet anoniem aangifte doen
Als aangever (en/of het slachtoffer) kom je in principe altijd met naam, geboortedatum en woonadres in de aangifte te staan. Wil je dat niet, dan kun je dat aangeven. In dat geval krijg je een gesprek met de hulpofficier van justitie om te bepalen of in jouw specifieke geval een ‘getuigenverklaring onder nummer’ mogelijk is.
Dat kan alleen als daar goede redenen voor zijn en de dader het slachtoffer nog niet bij naam kent. In de praktijk is aangifte onder nummer uiteindelijk vaak niet haalbaar. Dit gebeurt eigenlijk alleen bij een extreem verhoogd risico op represailles of bij een hoger geweldsniveau van het incident (denk aan zware mishandeling, moord of poging tot doodslag).
5 Meld dat je een publieke taak hebt, deze aangiftes krijgen voorrang
De politie en het OM geven agressie en geweld tegen medewerkers met een publieke taak een hoge prioriteit. Vaak levert dit ook een hogere straf op dan bij een reguliere zaak. Dat is een landelijke afspraak. De politie moet de VPT-code toekennen aan de aangifte. Vraag daar om als je aangifte doet.
6 Controleer de melding of aangifte
Controleer de inhoud voordat deze ondertekend wordt. Controleer goed of de VPT-code is toegekend. Vraag hoe je op de hoogte wordt gehouden van het vervolg. Loopt de correspondentie via je werkgever, regel dan intern dat de post op de juiste plek terechtkomt. Je krijgt van de politie een afschrift van het proces-verbaal van de aangifte mee. Vraag bij een melding om een kopie.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account