Hét jaarlijkse congres voor zorgprofessionals in de wijk!
Dag van de Wijkverpleging
In een steeds veranderende samenleving staan zorgprofessionals in de wijk voor grote uitdagingen. Hoe houden we de zorg toegankelijk, ondanks toenemende complexiteit, personeelstekorten en vergrijzing? Hoe verbeteren we de samenwerking met het netwerk en andere disciplines, gaan we om het groeiende aantal thuiswonende ouderen en creëren we meer ruimte voor preventie en zelfredzaamheid?
De wijkverpleegkundige speelt nu en in de toekomst een cruciale rol in de toenemende vraag naar zorg in de thuissituatie. Tijdens de Dag van de Wijkverpleging ben je in één dag volledig op de hoogte van de meest actuele thema’s in jouw vakgebied.
Stel je eigen programma samen
Met workshops over kernthema’s in de wijk: palliatieve zorg, verward gedrag, preventie, zwachtelen, reablement en beter laten. Bekijk de workshops >
Voor iedere zorgprofessional in de wijk
Deze dag is geschikt voor iedereen die werkzaam is in de wijkzorg: zowel (wijk)verpleegkundigen als verzorgenden én managers.
Leestip
Lees hier het laatste nieuws van Nursing over de wijkverpleging >
Ontvangst
Opening van het programma
Jesper Rijpma, dagvoorzitter
Samen sterk voor ouderen in de wijk: jouw rol als netwerksamenwerker
Minke Nieuwboer, lector wijkverpleging, Hogeschool van Arnhem & Nijmegen
In de wijk ziet men steeds vaker ouderen die complexe zorg nodig hebben. Dat maakt goede samenwerking in de wijk belangrijker dan ooit. Hoe zorg je ervoor dat je samen met huisartsen, welzijnswerkers en paramedici de zorg écht goed op elkaar afstemt?
In deze lezing laat Minke je zien hoe je stap voor stap een wijknetwerk opbouwt. Je krijgt concrete tips en voorbeelden waarmee je meteen aan de slag kunt in jouw eigen werkgebied. Ontdek wat jouw rol is binnen zo’n netwerk en hoe je samen met anderen de zorg voor je cliënten verbetert.
Na deze lezing weet je:
- Hoe je eenvoudig een wijknetwerk opzet
- Wat jouw specifieke rol is binnen het netwerk
- Hoe je door goede samenwerking de zorg voor je cliënten makkelijker maakt
De invloed van interprofessionele samenwerking op jouw werkgeluk
Dorien Oostra, docent-onderzoeker bij het lectoraat wijkverpleging, Hogeschool van Arnhem & Nijmegen
Samenwerken in de eerstelijn wordt gezien als een oplossing voor het personeelstekort en de stijgende complexiteit van de zorgvragen, bijvoorbeeld bij dementie. Maar wat heeft die samenwerking voor voordelen voor de professionals zelf? Kan je meer werktevredenheid ervaren door een integrale werkwijze? En hoe zet je zo’n samenwerking succesvol op?
Na het volgen van deze lezing:
- Krijg je inzicht in factoren die kunnen bijdragen aan het vergroten van je werktevredenheid
- Heb je kennis over netwerksamenwerking in de eerstelijn
- Krijg je praktische tips om een lokale samenwerking op te zetten
Koffiepauze
Workshopronde 1
Lunchpauze
Workshopronde 2
Koffiepauze
Toekomstbestendige ouderenzorg – reablement als interventie
Damas Weideveld, wijkverpleegkundige, ondernemer en pionier voor toekomstbestendige ouderenzorg
Hoe kunnen we Reablement gebruiken om ons huidige zorgstelsel opnieuw in te richten en te bewegen naar de ‘nieuwe kijk op zorg?’ In deze sessie vertelt Damas Weideveld over zijn zoektocht naar Reablement als interventie voor toekomstbestendige ouderenzorg. Damas vertelt over de praktijk, de dilemma’s en de paradoxen. Vervolgens geeft hij concrete handvatten om tot een interventieprogramma te komen die een win-win situatie creëert voor heel ons zorgstelsel.
Inspirerende afsluiting
Spreker volgt
Afsluiting van de dag
Jesper Rijpma, dagvoorzitter
Verward gedrag in de wijk (eerder beoordeeld met een 8,6!)
Gerben Bergsma, eigenaar Bergsma en De Boer Bij- en Nascholing
Steeds meer zorg, gaat richting de wijk. Zo ook GGZ zorg. Hoe ga je hier als zorgprofessional mee om en voor teamleiders/managers wat zijn de kaders vanuit jouw organisatie hierin, wat is acceptabel?
Door het volgen van deze workshop ga je met meer zelfvertrouwen en met meer gezamenlijkheid de groeiende groep cliënten met psychiatrische zorgvragen kunnen bedienen.
Wijkgerichte preventie: zit het ook in jouw DNA? (eerder beoordeeld met een 9,3!)
Minke Nieuwboer & Dorien Oostra, lector wijkverpleging & docent-onderzoeker
Onderzoek wijst uit dat wijkverpleegkundigen verschillend denken over wijkgerichte preventie. Ook blijkt er variatie in motivatie om ermee aan de slag te gaan. Sommigen zeggen “het zit in je genen” en anderen geven aan “ik doe liever alleen cliëntgerichte zorg”. Er worden verschillende barrières ervaren, terwijl er al prachtige voorbeelden zijn. We zullen er enkele presenteren en laten een gerichte aanpak zien. We gaan in gesprek over hoe je werk kan maken van wijkgerichte preventie.
Na het volgen van deze sessie heb je geleerd:
- Dat je op veel verschillende manieren wijkgerichte preventie vorm kan geven, omdat wijkgerichte preventie context afhankelijk is;
- Dat je jouw eigen wijk (cultuur/ behoeften van de inwoners), andere professionals en het informele circuit goed moet kennen en hoe je dat voor elkaar kan krijgen;
- wat enkele goede voorbeelden zijn die je inspireren om zelf aan de slag te gaan met wijkgerichte preventie.
Demo zwachtelen: hoe moet het nu echt?
Jacobine Melis, wond- en compressiespecialist
Deze keer mag je je schoenen aanlaten! Want je mag vandaag eens lekker afkijken of beter gezegd, toekijken. We helpen je graag om je zwachtelcapaciteiten te verbeteren door het bekijken van duidelijke demonstraties. Waar ligt jouw interesse en leervraag? Hoe moet dat polsteren nu eigenlijk? En hoe werk je circulair of beenvolgend? Er zijn allerlei innovatieve producten en tegelijk is ‘ouderwets’ helemaal niet fout. Je kan tijdens deze sessie meerdere methoden eens van dichtbij onder de loep nemen. Kom je bij ons afkijken?
De kracht van muziek in de zorg voor mensen thuis
Robin Thuss & Roel Kersten, De Gouden Herinnering
Een interactieve sessie waarin je de kracht van muziek niet alleen zult ervaren, maar ook leert hoe je deze effectief kunt inzetten in je werk. Verwacht een mix van inspiratie, humor en praktische tips die je direct kunt toepassen in de zorg. Met herkenbare voorbeelden uit de praktijk ontdek je hoe muziek activerend en ontspannend kan werken, ongeacht je muzikale achtergrond.
Na deze sessie heb je geleerd:
- Hoe je muziek bewust en toegankelijk in zet voor zowel activering als ontspanning
- Dat muzikaliteit geen voorwaarde is om muziek effectief te gebruiken
- Hoe je muziek kunt inzetten om jouw welzijn en dat van anderen te bevorderen
Meer passende zorg in de wijkverpleging: Beter Laten
Benjamin Wendt, wijkverpleegkundige/onderzoeker RENEW project
Beter Laten handelingen komen regelmatig voor in de wijkverpleging. Dit zijn zorghandelingen die vroeger nuttig en efficiënt leken. Door nieuwe inzichten en onderzoeken blijken ze nu niet meer passend te zijn. Binnen het project RENEW hebben we samen met 12 teams uit de wijk gekeken hoe we deze zorghandelingen kunnen verminderen. Tijdens deze workshop delen we de resultaten.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Wat is passende zorg en wat is de relatie met de Beter-Latenlijst?
- Hoe kun je met behulp van praktische tools zelf aan de slag met je team?
- Wat levert het op?
Accreditatie
5 puntenHet congres is geaccrediteerd voor 5 punten door het Kwaliteitsregister V&VN en Register Zorgprofessionals (scholingen algemeen, wijkverpleegkunde, praktijkverpleegkunde en dementieverpleegkunde)
Heb je een suggestie voor accreditatie? Mail dan jouw verzoek naar Janise.Kaljee@bsl.nl.
Reviews
Toelichting tekst bij reviews: Nursing congressen worden steevast hoog beoordeeld, en daar zijn we enorm trots op! Bij ons staat evaluatie hoog in het vaandel. Na elk congres wordt een evaluatie verzonden en zorgvuldig verwerkt. Jouw waardevolle feedback is essentieel om onze congressen steeds verder te verbeteren en te laten groeien.
Sterke sprekers op het podium
'Inspirerende sprekers! De dagvoorzitter sprak zonder enige moeite de dag aan elkaar.'
Chapeau
'Chapeau voor de organisatie!'
Goede workshop
‘De workshop ‘dementie achter de voordeur’ was erg inzichtelijk en begrijpelijk. Iets wat ik dagelijks ervaar en zoekend naar passende oplossingen.’
Praktische info
Tarieven
- Vroegboektarief (1e 50 deelnemers)
- 249
- Regulier tarief
- 299
- Abonneetarief
- 249
Alle tarieven zijn exclusief BTW. Bekijk de annuleringsvoorwaarden hier.
*korting voor abonnees van Nursing, TvV en TvZ.
Contact
Heb je een vraag over de inhoud van het programma?
Manouk Mens
manouk.mens@bsl.nlVragen over sponsormogelijkheden?
Algemeen
Di 1 april 2025
ReeHorst
Bennekomseweg 24
6717 LM Ede
Parkeren en route
De ReeHorst ligt op slechts 250 meter van treinstation Ede-Wageningen. Kom je met de auto? Dan is het 5 minuten rijden vanaf de A12 of A30.
FAQ
Heb je een vraag? Kijk dan bij het overzicht van veel gestelde vragen.
Of neem contact op met de klantenservice.