In één dag up-to-date over de meeste actuele thema’s
Voor een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie
Dementie is een groeiend wereldwijd gezondheidsprobleem. Eén op de vijf Nederlanders wordt geconfronteerd met deze ziekte. Nog alarmerender is het feit dat deze ziekte bij vrouwen nog vaker voorkomt: één op de drie vrouwen uiteindelijk wordt getroffen door dementie. Met deze verontrustende cijfers rijst dementie naar de trieste top als doodsoorzaak nummer één.
De uitdagingen die deze ziekte met zich meebrengt, zowel voor individuen als voor de samenleving, vragen om een andere kijk op dementie als ziektebeeld met als doel een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie. Het 22e Dementie Congres biedt dé kans om met de absolute top in de dementiezorg bij te dragen aan een toekomst van betere dementiezorg.
Het resultaat na dit congres:
Tijdens dit congres worden de meest actuele thema’s behandeld binnen de zorg voor mensen met dementie. Je bent in één dag weer helemaal up-to-date!
Doelgroep
Dit congres is bestemd voor alle zorgprofessionals die werkzaam zijn binnen de dementiezorg.
Werk jij met mensen met dementie?
Dan is dit congres echt iets voor jou. Met 21 succesvolle edities achter de rug en maar liefst 84,1% van de deelnemers die het een 8 of hoger beoordelen, is dit hét evenement voor topkwaliteit en vernieuwing in dementiezorg.
Leestip
Lees hier alvast de laatste artikelen van Nursing over dementie >
Accreditatie
5 puntenAccreditatie is goedgekeurd voor:
- Kwaliteitsregister V&VN (Algemeen, Dementie verpleegkunde, Geriatrie-Gerontologie)
- Verpleegkundig Specialisten Register
- NVvPO (praktijkondersteuners)
- ADAP
Programma
Opening van de dag
Jesper Rijpma, dagvoorzitter
Muzikale bijdrage
Yvon Kanters, zangeres voor mensen met dementie & Toon, pianist
Ontwarren: dementie van binnenuit (een ervaringsverhaal)
Karin Willemsen, ervaringsdeskundige (jong met dementie), spreker en consulent bij het CCE
Karin Willemsen, (auteur van het boek ‘Ontwarren’, inhoudelijk én ervaringsdeskundige) deelt als spreker inzichten over leven met dementie. Door een oplosbare oorzaak mocht zij herstellen van een fors geheugenverlies. Zij verdwaalde in haar eigen wijk, verloor steeds meer taal en herkende soms mensen niet meer. Zelf leven met geheugenverlies oversteeg de kennis en ervaring die zij er als professional mee had. Naast de rouw om het verlies ging er ook iets vooruit.
- De lezing geeft een unieke inkijk in een normaal zo verborgen wereld.
- Er ontstaat meer begrip voor/ inzicht in mensen met dementie. Ze zijn er!
- Er ontstaat meer bewustwording: de invloed van de eigen energie op het contact met mensen met dementie.
Eigen regie voor een betere kwaliteit van leven
Francien van de Ven, manager op Ouderenlandgoed Grootenhout
Tijdens deze lezing vertelt Francien van de Ven over het belang van bewoners met dementie om eigen regie te behouden. Niet door de eigen regie terug te geven maar vooral door eigen regie meteen te laten waar deze hoort bij de mens zelf. Zo krijgen mensen het gevoel dat ze gewoon leven, want er is echt nog leven na dementie.
Muzikale bijdrage
Yvon Kanters, zangeres voor mensen met dementie & Toon, pianist
Koffiepauze
Workshopronde 1
Lunchpauze
Workshopronde 2
Middagpauze
Muzikale bijdrage
Yvon Kanters, zangeres voor mensen met dementie & Toon, pianist
Lezing volgt
Dementie, het brein en kwaliteit van leven
Prof. dr. Erik Scherder, Hoogleraar Klinische Neuropsychologie
Wat gebeurt er in het brein van mensen met dementie? In deze fascinerende lezing neemt prof. dr. Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie en dé autoriteit op het gebied van hersenwetenschappen, je mee in de complexe werking van het brein bij dementie.
Door inzicht te krijgen in hoe de hersenen veranderen bij dementie, begrijpen we beter waarom gedragsveranderingen optreden. Waarom ervaren mensen met dementie veranderingen in cognitie, motoriek en pijnbeleving?
Naast het inzicht in deze processen, richt prof. dr. Erik Scherder zich op een belangrijke vraag: hoe kunnen we ondanks deze ingrijpende veranderingen toch bijdragen aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie? Door kennis van het brein te koppelen aan praktische toepassingen, inspireert hij jou om op een positieve manier bij te dragen aan welzijn en comfort van de cliënt met dementie.
Afsluiting van de dag
Jesper Rijpma, dagvoorzitter
Stimuleren van zelfredzaamheid bij de cliënt met dementie
Barbara Oppelaar, eigenaar en trainer, Ervarea
In de zorg wordt het steeds belangrijker om de zelfredzaamheid van cliënten en bewoners te stimuleren. Juist als je ouder of kwetsbaar bent, is het van groot belang om wat je zelf kunt, ook vooral zelf te blijven doen. Toch is het niet altijd makkelijk om met de ander of zijn naasten hierover het gesprek aan te gaan.
In deze interactieve sessie word je meegenomen in hoe je het vuur zoekt bij de ander en hoe je het gesprek hierover voert!
Samenwerken met de mantelzorger
Barbara Oppelaar, eigenaar en trainer, Ervarea
Als zorgverlener liggen nu en in de toekomst steeds meer kansen in de samenwerking met het netwerk van de cliënt, dat vraagt wel een andere rol van jou.
Hoe kunnen we het netwerk in kaart brengen en versterken? Wat heeft een mantelzorger nodig, maar ook wat heb jij als zorgverlener nodig voor een betere samenwerking? Hoe komen we op een goede manier met elkaar in gesprek, wat kunnen we van een mantelzorger wel/niet vragen, en hoe kan hij/zij beter omgaan met de patiënt?
Zomaar vragen die jij tegenkomt in jouw dagelijkse werk. Door een combinatie van theorie en praktijk krijg je veel tips mee die in de praktijk toepasbaar zijn om de samenwerking met de mantelzorger en het netwerk van de cliënt met dementie te verbeteren.
De invloed van geluid op het gedrag van mensen met dementie
Ivonne Lesman, implementatieadviseur en onderzoeker van UNO-UMCG
Verpleeghuisbewoners met dementie zijn voor een prettige leefomgeving afhankelijk van zorgmedewerkers. Zorgmedewerkers zijn over het algemeen de ogen en oren voor deze doelgroep. Bekend is dat de geluidsomgeving van invloed is op de stemming en het gedrag van mensen met dementie. Dit komt doordat mensen met dementie geluiden minder goed kunnen filteren. Jij kan hierin van betekenis zijn zodat mensen met dementie minder probleemgedrag vertonen.
Na het volgen van deze workshop heb je geleerd:
- Hoe geluid kan worden ervaren door mensen met dementie
- Hoe je in je team het bewustzijn op de geluidsomgeving kan vergroten
- Welke kleine interventies het grote verschil kunnen maken
Ontwarren; dementie van binnenuit (verdiepende workshop)
Karin Willemsen, ervaringsdeskundige (jong met dementie), spreker en consulent bij het CCE
Karin Willemsen is auteur van het boek ‘Ontwarren’, inhoudelijk én ervaringsdeskundige. Door een oplosbare oorzaak mocht zij herstellen van een fors geheugenverlies. Zij verdwaalde in haar eigen wijk, verloor steeds meer taal en herkende soms mensen niet meer.
Tijdens deze ervaringsgerichte workshop deelt Karin de lessen die er uit haar ervaring en die van vele mensen met dementie te halen zijn. Deelnemers ervaren zelf hoe het is om dementie te hebben en wat bijdraagt aan kwaliteit van leven met dementie.
Deze workshop:
- Leert je zelf ervaren hoe het is om dementie te hebben.
- Bied je een andere kijk op de kwaliteit van leven van mensen met dementie.
- Leert je hoe bij te dragen aan zingeving bij dementie.
De kracht van context; anders kijken naar gedrag bij dementie
Anita Dortmans, GZ-psycholoog/orthopedagoog en coördinator CCE & Amy van Doormaal, GZ-psycholoog en voorzitter NIP
Gedrag staat niet op zichzelf, maar is vaak een resultaat van de interactie met de ander in de omgeving. We gaan aan de slag om gedrag beter te leren begrijpen en hoe je daar samen invloed op kan hebben.
Na het volgen van deze sessie heb je geleerd:
- Hoe je zelf invloed kunt hebben op gedrag
- Heb je inzicht welke factoren van de omgeving van invloed zijn op gedrag
- Hoe je dit samen doet
Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen
Reviews
Toelichting tekst bij reviews: Nursing congressen worden steevast hoog beoordeeld, en daar zijn we enorm trots op! Bij ons staat evaluatie hoog in het vaandel. Na elk congres wordt een evaluatie verzonden en zorgvuldig verwerkt. Jouw waardevolle feedback is essentieel om onze congressen steeds verder te verbeteren en te laten groeien.
Top Georganiseerd en Boeiend!
'Interessante sprekers en geweldige catering. Vooral Erik Scherder was een absolute held.'
Inspirerend en Praktisch!
'Erik Scherder was geweldig en de nagespeelde situaties waren erg leuk. Praktische handvatten gekregen voor betere zorg aan ouderen. Een aanrader!'
Deskundig en Inzichtgevend!
'Een gevarieerd programma met zeer deskundige sprekers. De heldere en herkenbare presentatie leverde een waardevolle ervaring op die ik kan meenemen in mijn eigen lessen over dit onderwerp. Het inzicht in het begrijpen van routines van mensen en het bedenken van alternatieven was bijzonder waardevol.'
Dynamisch en Leerzaam!
'Het programma was uitstekend samengesteld, waardoor de dag snel voorbijging en ik veel heb geleerd. De inhoud was interessant en boeiend, en hield mijn aandacht vast. Een super programma op een toplocatie, zelfs al was de reis voor mij wat langer. De lunch en koffiepauzes waren goed verzorgd, maar wellicht een suggestie voor een zakje chips of iets lekkers aan het eind van de dag voor de terugreis.'
Indrukwekkende Sprekers!
De sprekers maakten indruk.
Boeiend en Inspirerend!
'De presentaties waren over het algemeen boeiend en interessant, en heel herkenbaar vanuit de praktijk! Vooral Barbara was een genot om naar te luisteren, echt inspirerend.'
Subliem
Subliem! Een ander woord heb ik niet voor de sprekers van het plenaire programma
Positieve Kijk, Leerzaam & Inspirerend
Kijk, dit geeft nou een positieve kijk op wat wij doen, zoals de workshops over zinvolle dagbesteding of persoonsgerichte zorg. En wat je ook kiest: je steekt van elk onderdeel wel iets op
Verrassend, Veelbelovend, Variatie
Dit is een dag met veel v-tjes: Veel informatie, Veelbelovende ontwikkelingen en Variatie in onderwerpen
Inspirerende Mix
Ideaal dat je zowel lezingen krijgt als workshops. Ik heb veel vernieuwende ideeën opgedaan
Fascinerend
Heel interessant vond ik dat er ook aandacht was over de wetenschappelijke ontwikkelingen en wat dit betekent voor ons werk in de toekomst
Motiverend en Superinteressant
Superinteressante dag. Vooral dankzij de motiverende sprekers krijg je echt zin om aan de slag te gaan!
Een super programma
De dag ging snel en zeer veel geleerd. Het bleef interessant en je dwaalde niet weg. Echt een super programma.
Goed georganiseerd
”Goed georganiseerd, de twee workshops die ik heb bezocht waren echt zinvol en heeft mij doen laten zien dat er bij ons op het werk nog wel aan een aantal punten gewerkt kan worden.”
Praktische info
Tarieven
- Vroegboektarief (1e 50 deelnemers)
- 249
- Regulier tarief
- 299,-
- Abonnee tarief*
- 249,-
- Groepskorting (vanaf 3 personen)
- 249,-
Inclusief heerlijke lunch! Tarieven zijn excl btw.
* Geldt voor abonnees van Nursing, TvPO en/of TvZ
Contact
Heb je een vraag over de inhoud van het programma?
Manouk Mens
manouk.mens@bsl.nlVragen over sponsormogelijkheden?
Algemeen
Do 20 maart 2025
De Reehorst
Bennekomseweg 24
6717 LM Ede
Parkeren en route
De ReeHorst ligt op slechts 250 meter van treinstation Ede-Wageningen.
Kom je met de auto? Dan is het 5 minuten rijden vanaf de A12 of A30.
Bekijk de routebeschrijving hier.
FAQ
Heb je een vraag? Kijk dan bij het overzicht van veel gestelde vragen.
Of neem contact op met onze klantenservice