Een andere kijk op dementie
Hét Dementie congres
Dementie is een groeiend wereldwijd gezondheidsprobleem. Eén op de vijf Nederlanders wordt geconfronteerd met deze ziekte. Nog alarmerender is het feit dat deze ziekte bij vrouwen nog vaker voorkomt: één op de drie vrouwen uiteindelijk wordt getroffen door dementie. Met deze verontrustende cijfers rijst dementie naar de trieste top als doodsoorzaak nummer één.
De uitdagingen die deze ziekte met zich meebrengt, zowel voor individuen als voor de samenleving, vragen om een andere kijk op dementie als ziektebeeld.
Heb je al plannen voor maart? Schrijf je nu in voor de editie van 2025 en blijf vooroplopen in de zorg voor mensen met dementie! Bekijk maart 2025
Yvon Kanters: Muziek voor ouderen met dementie
Yvon Kanters, geroemd om haar zang voor mensen met dementie, treedt op tijdens het congres!
Werk jij met mensen met dementie?
Dan is dit congres echt iets voor jou. Met 19 succesvolle edities achter de rug en maar liefst 84,1% van de deelnemers die het een 8 of hoger beoordelen, is dit hét evenement voor topkwaliteit en vernieuwing in dementiezorg.
Voor wie?
Alle verpleegkundigen, verzorgenden (IG), verpleegkundig specialisten, casemanagers, wijkverpleegkundigen, docenten, studenten, praktijkondersteuners, activiteitenbegeleiders, managers, teamleiders, begeleiders, coaches en overige geïnteresseerden werkzaam in de dementiezorg.
Accreditatie
5 puntenKwaliteitsregister V&VN (Algemeen, Dementie verpleegkunde, Geriatrie-Gerontologie), Verpleegkundig Specialisten Register, NVvPO (praktijkondersteuners).
Programma
Ontvangst
(Muzikale ) opening van de dag
Tamara de Weijer, dagvoorzitter & Yvon Kanters, zangers met een passie voor werken met mensen met dementie
Openingslezing: Actuele ontwikkelingen in de dementiezorg
Wiesje van der Flier, wetenschappelijk directeur en senior onderzoeker bij Alzheimercentrum Amsterdam
Door de huidige vergrijzing is de verwachting dat het aantal mensen met dementie in 2040 explosief zal stijgen naar ruim een half miljoen. Deze ziekte heeft ingrijpende gevolgen voor de persoon, zijn omgeving en de samenleving. Daarom wil de overheid meer doen om dementie aan te pakken. Welke actuele ontwikkelingen zijn er op dit moment rondom de dementiezorg? En waar staan we nu met de Nationale Dementiestandaard? Wiesje van der Flier is weetschappelijk directeur en senior onderzoeker Alzheimercentrum Amsterdam en praat je tijdens deze openingslezing bij over de ontwikkelingen.
Verbeteren van de zorg voor mensen met dementie
Francien van de Ven, manager op Ouderenlandgoed Grootenhout & ervaringsdeskundige
In een zorgklimaat waarin ernaar gestreefd wordt mensen met bijvoorbeeld Alzheimer of een andere vorm van dementie zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen, ontstaan er grote uitdagingen voor familie en andere betrokkenen. Ook wanneer een mens met dementie uiteindelijk in een zorginstelling terechtkomt wordt er veel gevraagd van de professionals die daar werken.
Door ‘gewoon’ te doen kunnen we de zorg voor mensen met dementie samen verbeteren, Francien van de Ven geeft in deze lezing antwoord op de vraag ‘Hoe dan?’
Muzikale bijdrage: wat kan muziek betekenen in de zorg voor mensen met dementie
Yvon Kanters, zangers met een passie voor werken met mensen met dementie
Ochtendpauze
Workshopronde 1
Een sessie naar keuze o.a.: dementiezorg, dementie in de wijk, Parkinson, euthanasie, uitdagende omgeving, samenwerken netwerk.
Lunchpauze inclusief pauzeworkshop ‘Zelf ondernemen in de dementiezorg: eigen regie als zorgverlener’
Workshopronde 2
Een sessie naar keuze o.a.: dementiezorg, dementie in de wijk, Parkinson, euthanasie, uitdagende omgeving, samenwerken netwerk.
Middagpauze
Naar een sociale benadering voor mensen met dementie: moedig voorwaarts!
Gerke de Boer, trainer en eigenaar Bergsma & De Boer Bij- en Nascholing
Hoe zal de zorg voor mensen met dementie eruitzien in 2035 en welke lessen zullen we dan getrokken hebben uit zelfsturing, de Covid-crisis en dat eeuwige medische model? Zullen we dan de sociale benadering dementie hebben omarmd? Gerke de Boer neemt u mee naar een werkwijze waarin niet zozeer de dementie, maar vooral het vakmanschap en het doen en laten van verpleegkundigen en verzorgenden dan centraal zal staan. Want van die laatsten moeten mensen met dementie het hebben. Moedig voorwaarts!
Schommelen op het ritme van mensen met dementie – Beter communiceren met De Resonantiemethode
Dr. Kasper Bormans, Gewetenschapper in Verwondering
Dr. Kasper Bormans, Gewetenschapper in Verwondering, Auteur van ‘Wat Alz?’ en ‘Tijd maken voor mensen met dementie’, verbonden aan Universiteit Maastricht.
Ontdek hoe je met verbeelding, verbinding en verwondering nog beter kunt aansluiten bij het ritme van mensen met dementie. De Resonantiemethode nodigt je uit om mee te schommelen met de ander en een nieuwe balans te vinden in verdampende communicatie.
Wat kunnen we bijvoorbeeld leren van reclameleer, consumentengedrag, casinopsychologie, retoriek of lichaamstaal? Concreet, toegankelijk en verrassend: duwtjes in de rug naar de oever van de ander.
Muzikale afsluiting van de dag
Tamara de Weijer, dagvoorzitter & Yvon Kanters, zangers met een passie voor werken met mensen met dementie
Einde programma
Dementie in de Wijk
Saskia Danen de Vries & Marieke Dooremalen, verpleegkundigen np
Momenteel zijn er naar schatting 100.000 mensen met dementie in Nederland die thuis wonen. Bij nog eens 100.000 mensen is de diagnose nog niet officieel gesteld maar zijn er wel signalen dat er sprake is van dementie. Hoe maak je dat bespreekbaar en hoe organiseer je zorg en ondersteuning. En wat kun je doen als de situatie thuis onhoudbaar wordt en er sprake is van een gevaar voor de persoon met dementie zelf of zijn of haar omgeving?
De ziekte van Parkinson en dementie; niet vanzelfsprekend!
Gabriël Roodbol
Tijdens deze workshop duiken we opnieuw het brein in en zal worden toegelicht hoe het tekort aan dopamine bij de ziekte van Parkinson het functioneren van de patiënt ontregelt. Dat is dus niet alleen de bewegingsstoornis maar vooral ook de emotionele en cognitieve, en gedragsproblemen. We gaan onderzoeken wat deze patiënten en hun omgeving nodig hebben om zo goed mogelijk te blijven functioneren. Je leert dat het reguleren van stress de sleutel is tot gedragsbeïnvloeding.
Euthanasie bij dementie en de complexe situaties
Bert Keizer, specialist ouderengeneeskunde, filosoof, auteur, columnist
Tijdens deze workshop worden de ontwikkelingen rondom euthanasie besproken. Wat is jouw rol bij euthanasie? Jij bent vaak de eerste aan wie een patiënt zijn euthanasiewens toevertrouwt. Het is belangrijk dat de patiënt wordt gestimuleerd deze wens met zijn behandelend arts te bespreken. Hoe bespreek je wensen rondom euthanasie in complexe situaties zoals bij dementie? Met de persoon zelf, maar ook met naasten. In deze workshop krijg je handvatten voor de dagelijkse praktijk.
Creëer een uitdagende omgeving voor mensen met dementie
Barbara Oppelaar, trainer en eigenaar Ervarea
Mensen met dementie willen en kunnen vaak niet zoveel meer. ‘Wilt u helpen aardappels schillen?’ ‘Nee, dat heb ik mijn hele leven al gedaan!’ Wij geloven er in dat er manieren zijn om mensen met dementie op een laagdrempelige manier tot activiteit te krijgen, zowel thuis als in de zorginstelling. Hoe? Door de omgeving aan te passen! Creëer uitdagingen, zodat de cliënt met dementie zélf in beweging komt! In deze sessie leer je dit te doen vanuit het ‘onderbrein’. Je maakt kennis met uitdagingen die passen in de wereld van iemand met dementie om zo tot het beste resultaat te komen. Maak kennis en ervaar wat dit voor jou kan betekenen op de werkvloer en in de leefomgeving!
Samenwerken met het netwerk van de cliënt met dementie
Barbara Oppelaar, trainer en eigenaar Ervarea
Als zorgverlener liggen nu en in de toekomst steeds meer kansen in de samenwerking met het netwerk van de cliënt, dat vraagt wel een andere rol van jou.
Hoe kunnen we het netwerk in kaart brengen en versterken? Wat heeft een mantelzorger nodig, maar ook wat heb jij als zorgverlener nodig voor een betere samenwerking? Hoe komen we op een goede manier met elkaar in gesprek, wat kunnen we van een mantelzorger wel/niet vragen, en hoe kan hij/zij beter omgaan met de patiënt? Zomaar vragen die jij tegenkomt in jouw dagelijkse werk.
Door een combinatie van theorie en praktijk krijg je veel tips mee die in de praktijk toepasbaar zijn om de samenwerking met de mantelzorger en het netwerk van de cliënt met dementie te verbeteren.
Zeg JA bij dementie – leer om écht contact te maken
Freya Flach & Hanneke van de Pol, Trainers, sprekers en auteurs
Een interactieve workshop, waarbij positiviteit, humor en zelf ervaren op de voorgrond staan. Met herkenbare voorbeelden en speelse oefeningen leer je hoe je echt contact kunt maken met mensen met dementie. Waarbij je leert kijken naar wat er nog wel kan en wel is bij een diagnose dementie. Tijdens de workshop ontdek je hoe je echt contact met iemand met dementie kunt maken. De persoon met dementie voelt zich gehoord, gezien en gerespecteerd en jij ervaart meer werkplezier en minder werkdruk.
Na het volgen van deze sessie heb je geleerd dat:
- Iedereen stralend kan en mag falen en hoe je dat doet.
- Hoe je de realiteit van de ander kunt erkennen, ook als dat een lastige realiteit is.
- Hoe leuk, fijn, grappig, simpel en positief, JA zeggen kan zijn. Altijd en overal.
* Pauzeworkshop: ‘Zelf ondernemen in de dementiezorg: eigen regie als zorgverlener’
Aangeboden door De Drie Notenboomen – De Herbergier
Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen
Reviews
Toelichting tekst bij reviews: Nursing congressen worden steevast hoog beoordeeld, en daar zijn we enorm trots op! Bij ons staat evaluatie hoog in het vaandel. Na elk congres wordt een evaluatie verzonden en zorgvuldig verwerkt. Jouw waardevolle feedback is essentieel om onze congressen steeds verder te verbeteren en te laten groeien.
Top Georganiseerd en Boeiend!
'Interessante sprekers en geweldige catering. Vooral Erik Scherder was een absolute held.'
Inspirerend en Praktisch!
'Erik Scherder was geweldig en de nagespeelde situaties waren erg leuk. Praktische handvatten gekregen voor betere zorg aan ouderen. Een aanrader!'
Deskundig en Inzichtgevend!
'Een gevarieerd programma met zeer deskundige sprekers. De heldere en herkenbare presentatie leverde een waardevolle ervaring op die ik kan meenemen in mijn eigen lessen over dit onderwerp. Het inzicht in het begrijpen van routines van mensen en het bedenken van alternatieven was bijzonder waardevol.'
Dynamisch en Leerzaam!
'Het programma was uitstekend samengesteld, waardoor de dag snel voorbijging en ik veel heb geleerd. De inhoud was interessant en boeiend, en hield mijn aandacht vast. Een super programma op een toplocatie, zelfs al was de reis voor mij wat langer. De lunch en koffiepauzes waren goed verzorgd, maar wellicht een suggestie voor een zakje chips of iets lekkers aan het eind van de dag voor de terugreis.'
Indrukwekkende Sprekers!
De sprekers maakten indruk.
Boeiend en Inspirerend!
'De presentaties waren over het algemeen boeiend en interessant, en heel herkenbaar vanuit de praktijk! Vooral Barbara was een genot om naar te luisteren, echt inspirerend.'
Subliem
Subliem! Een ander woord heb ik niet voor de sprekers van het plenaire programma
Positieve Kijk, Leerzaam & Inspirerend
Kijk, dit geeft nou een positieve kijk op wat wij doen, zoals de workshops over zinvolle dagbesteding of persoonsgerichte zorg. En wat je ook kiest: je steekt van elk onderdeel wel iets op
Verrassend, Veelbelovend, Variatie
Dit is een dag met veel v-tjes: Veel informatie, Veelbelovende ontwikkelingen en Variatie in onderwerpen
Inspirerende Mix
Ideaal dat je zowel lezingen krijgt als workshops. Ik heb veel vernieuwende ideeën opgedaan
Fascinerend
Heel interessant vond ik dat er ook aandacht was over de wetenschappelijke ontwikkelingen en wat dit betekent voor ons werk in de toekomst
Motiverend en Superinteressant
Superinteressante dag. Vooral dankzij de motiverende sprekers krijg je echt zin om aan de slag te gaan!
Een super programma
De dag ging snel en zeer veel geleerd. Het bleef interessant en je dwaalde niet weg. Echt een super programma.
Goed georganiseerd
”Goed georganiseerd, de twee workshops die ik heb bezocht waren echt zinvol en heeft mij doen laten zien dat er bij ons op het werk nog wel aan een aantal punten gewerkt kan worden.”
Praktische info
Tarieven
- Regulier tarief
- 299,-
- Abonnee tarief*
- 249,-
- Groepskorting (vanaf 3 personen)
- 249,-
Inclusief heerlijke lunch! Tarieven zijn excl btw.
* Geldt voor abonnees van Nursing, TvPO en/of TvZ
Contact
Heb je een vraag over de inhoud van het programma?
Manouk Mens
manouk.mens@bsl.nlVragen over sponsormogelijkheden?
Algemeen
Vr 8 november 2024
De Reehorst
Bennekomseweg 24
6717 LM Ede
Parkeren en route
De ReeHorst ligt op slechts 250 meter van treinstation Ede-Wageningen.
Kom je met de auto? Dan is het 5 minuten rijden vanaf de A12 of A30.
Bekijk de routebeschrijving hier.
FAQ
Heb je een vraag? Kijk dan bij het overzicht van veel gestelde vragen.
Of neem contact op met onze klantenservice