Voor betere zorg voor patiënten met longproblemen
Nursing Longen congres
In Nederland zijn er ruim 1,2 miljoen mensen met een chronische longziekte. Longziekten als COPD, astma en longkanker komen veel voor. De kans is groot dat jij hier mee te maken hebt in je dagelijks werk.
Maak het verschil
Wil jij jouw patiënt met longproblematiek de beste zorg bieden? Therapietrouw bevorderen en angst voor zaken als verstikking en benauwdheid wegnemen? En dit allemaal met de nadruk op het behouden van kwaliteit van leven, het voorkomen van heropnames of overbodige behandelingen?
Op het Longen congres ontdek jij hoe je jouw rol bij patiënten met longziekten optimaal invult. Opfrissing van de basiskennis, nieuwe inzichten, inspirerende sprekers en een zaal vol collega’s uit de zorg: hier moet je bij zijn!
Topsprekers bevestigd
Deze dag luister je naar niemand minder dan Sander de Hosson én Wanda de Kanter!
Voor wie?
Verpleegkundigen, verzorgenden, praktijkondersteuners en overige zorgprofessionals die kennis willen opdoen over de zorg voor patiënten met longziekten.
Kan je niet wachten?
Lees hier alvast het laatste nieuws van Nursing over longgeneeskunde >
Accreditatie
5 puntenVoor dit congres is accreditatie goedgekeurd bij:
- Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals
- Kwaliteitsregister NVvPO
Woensdag 16 april 2025
Ontvangst
Opening van het programma door dagvoorzitter
Christiaan Vermaas
Meest voorkomende longaandoeningen in vogelvlucht
Christiaan Vermaas, ANIOS, Albert Schweitzer ziekenhuis
Dagvoorzitter Christiaan Vermaas trapt de dag af door de meest voorkomende longaandoeningen kortbondig door te lopen. Astma, longkanker, pneumonie en longembolie komen voorbij.
Effectieve COPD-zorg in de praktijk
Spreker volgt
Spreker volgt, verpleegkundig specialist COPD
Volgens het RIVM zijn er in Nederland meer dan een half miljoen COPD-patiënten bekend bij de huisarts. Jaarlijks komen hier ruim 20.000 nieuwe COPD patiënten bij. Deze lezing staat in het teken van deze veelvoorkomende aandoening.
Na deze lezing weet jij:
- Wat het effect is van COPD op hartfalen;
- Hoe je COPD patiënten begeleidt in het omgaan met deze ziekte;
- Wat je kunt doen om de kwaliteit van leven van COPD-patiënten te maximaliseren;
- Hoe benauwdheid ontstaat en wat eraan gedaan kan worden.
Ochtendpauze
Palliatieve Zorg en mentale gezondheid bij longziekten
Sander de Hosson, longarts, Wilhelmina Ziekenhuis Assen
Wanneer iemand een ernstige longziekte doormaakt, heeft dat veel impact op het leven van diegene en zijn of haar naasten. Zaken als (verstikkings-)angst en benauwdheid hebben grote gevolgen voor de kwaliteit van leven. Hoe kun jij daarin bijstaan en wat is jouw rol?
Tijdens deze bijdrage duiken we de wereld van de palliatieve (long)zorg in met aandacht voor het psychosociale domein.
Lunchpauze
Gebruik van inhalatiemedicatie & therapietrouw
Chiara Bernoster – van Rodijnen, apotheker ouderenzorg, Charlotte Jacobs Instituut
Deze lezing staat in het teken van zelfmanagement en therapietrouw: Hoe kunnen patiënten worden gestimuleerd om zelf hun gezondheid beter te monitoren en therapieën trouw te blijven? We bespreken zaken als goed gebruik van inhalatiemedicatie, goede voorlichting en motiverende gespreksvoering.
Middagpauze
Preventie & leefstijl
Wanda de Kanter, longarts, voorzitter stichting Rookpreventie Jeugd & TabakNee, oprichter medisch ethische commissie Rode Kruis Ziekenhuis
Longarts en preventie-expert Wanda de Kanter bespreekt de cruciale rol van leefstijl in de preventie en behandeling van longziekten. Ze belicht factoren zoals roken, voeding, beweging en luchtkwaliteit. Na deze lezing weet jij welke leefstijlinterventies de gezondheid van longpatiënten kunnen bevorderen en hoe je dit bespreekbaar maakt met de patiënt.
Einde programma
Reviews
Toelichting tekst bij reviews: Nursing congressen worden steevast hoog beoordeeld, en daar zijn we enorm trots op! Bij ons staat evaluatie hoog in het vaandel. Na elk congres wordt een evaluatie verzonden en zorgvuldig verwerkt. Jouw waardevolle feedback is essentieel om onze congressen steeds verder te verbeteren en te laten groeien.
Fantastisch & Boeiend
‘Het anatomiecollege en Sander de Hosson zijn fantastisch! Ook de nieuwe informatie over inhalatietechnieken tijdens de workshopronde vond ik boeiend’
Balans & Meerwaarde
‘Bijzonder vind ik de mooie balans tussen wetenschappelijke en praktische informatie. Deze lezingen hebben echt meerwaarde!’
Deskundig & Diepgaand
‘De 3 grootste pluspunten: interessante onderwerpen, deskundige sprekers en diepgaande kennis’
Praktische info
Tarieven
- Vroegboektarief (1e 50 deelnemers)
- 249
- Regulier tarief
- 299
- Abonneetarief
- 249
Alle tarieven zijn exclusief BTW. Bekijk de annuleringsvoorwaarden hier.
Algemeen
Wo 16 april 2025
De ReeHorst
Bennekomseweg 24
6717 LM Ede
Parkeren en route
De ReeHorst ligt op slechts 250 meter van treinstation Ede-Wageningen. Kom je met de auto? Dan is het 5 minuten rijden vanaf de A12 of A30.
FAQ
Heb je een vraag? Kijk dan bij het overzicht van veel gestelde vragen.
Of neem contact op met onze klantenservice.