Van ziekte inzicht tot onbegrip
NAH Congres 2025
Een (niet-aangeboren) hersenletsel heeft een grote impact op jouw patiënt of cliënt en zijn of haar omgeving. Naast gedragsveranderingen en cognitieve problemen brengt NAH vaak flinke onzichtbare gevolgen met zich mee. Denk aan een beperkt ziekte-inzicht, mantelzorg, ethische dilemma’s en rouw. Met dit congres helpen we jou meer te begrijpen van de vele gezichten van NAH.
Wat je kan verwachten?
- Algemene kennisverrijking en meer inzicht in wat NAH met zich meebrengt
- Actuele ontwikkelingen, behandelingen en praktische handvatten rondom het ziekte-inzicht
- Duidelijke adviezen over hoe om te gaan met mantelzorg en het netwerk van zowel de jonge als oudere cliënt
Ontdek hoe je jouw cliënt met NAH en zijn/haar omgeving maximale ondersteuning kan bieden!
Voor wie?
Dit congres is bestemd voor alle zorgprofessionals die werkzaam zijn met mensen met NAH, zoals verpleegkundigen, gespecialiseerd verpleegkundigen, wijkverpleegkundigen, verzorgenden, verzorgenden IG, (activiteiten)begeleiders, docenten, ergotherapeuten en fysiotherapeuten.
‘Wat vond je goed?’
Oud deelnemer Vivianne:
‘Alles! De organisatie, de locatie, de sprekers, de presentaties, de snelle afhandeling van het certificaat!’
Uiteenlopend programma
Prikkelende lezingen over de verschillende soorten hersenletsel, rouw/levend verlies, actualiteiten, probleemgedrag, het sociale netwerk van de patiënt betrekken en meer.
Accreditatie
5 puntenAccreditatie is goedgekeurd voor 5 punten bij:
- Kwaliteitsregister V&VN (scholingen algemeen, neuro, GGZ & SPV)
- ADAP – Kwaliteitsregister Paramedici
- Verpleegkundig Specialisten Register
- Registerplein
Heb je een suggestie voor accreditatie van een bepaalde beroepsvereniging? Mail dan jouw verzoek naar Janise.Kaljee@bsl.nl. Wij zullen bij meerdere relevante aanvragen het verzoek in overweging nemen.
Programma
Opening van de dag door de dagvoorzitter
Jesper Rijpma
Openingslezing: ‘Haperende Hersenen’
Iris Sommer, arts, psychiater en auteur van o.a. ‘Haperende Hersenen’
Als er iets in de hersenen verandert, verandert de persoon zelf ook. Dat maakt hersenaandoeningen zo ingrijpend. Tijdens deze lezing geeft Iris Sommer mensen met verschillende aandoeningen een gezicht en een stem. Aan de hand van hun ervaringen worden ontstaan, verschijnselen, diagnostiek en behandeling toegelicht. Of het nu gaat om de ziekte van Parkinson, schizofrenie, bipolaire stoornis, alzheimer, multiple sclerose, niet-aangeboren hersenaandoeningen, dwangstoornis, de ziekte van Huntington of een tic stoornis: hersenaandoeningen hebben veel met elkaar gemeen. Ze leiden tot klachten die tot op zekere hoogte vergelijkbaar zijn, net als de mogelijkheden tot preventie en behandeling. En dat is geen wonder, want deze aandoeningen treffen allemaal hetzelfde brein.
Actuele ontwikkelingen en onderzoeken over hersenletsel
Prof. dr. Wilco Peul, neurochirurg, hoogleraar Neurochirurgie en epidemioloog, was te zien in Topdokters
Tijdens deze lezing ontdek je de nieuwste doorbraken in de behandeling van niet-aangeboren Hersenletsel (NAH). Deze lezing belicht recente wetenschappelijke ontwikkelingen, innovatieve therapieën en hun praktische toepassingen, die essentieel zijn voor het verbeteren van patiëntenzorg en revalidatieprocessen.
Ochtendpauze
De onzichtbare wereld van NAH: ervaringen en inzichten
Vier ervaringsdeskundigen met NAH, Theatergroep Hersenkronkels
Ontdek de indrukwekkende impact van Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) in een unieke en persoonlijke voorstelling verzorgd door Theatergroep Hersenkronkels, een gezelschap van ervaringsdeskundigen.
Deze sessie bestaat uit drie krachtige onderdelen:
- Het persoonlijke verhaal van Maria – een verpleegkundige die NAH zowel vanuit haar werk als door eigen ervaring kent
- Een scène uit de theatervoorstelling – waarin vier spelers de uitdagingen van het leven met NAH in een thuissituatie laten zien. Hoe kunnen zorgprofessionals de juiste ondersteuning bieden?
- Nagesprek – ervaringsdeskundigen beantwoorden vragen en delen hun persoonlijke inzichten.
Rouw en levend verlies bij niet-aangeboren hersenletsel
Prof. dr. em. Manu Keirse, klinisch psycholoog en rouwdeskundige
Tijdens deze presentatie wordt in gegaan op problematiek rondom rouw en verdriet en het verwerkingsproces na niet-aangeboren hersenletsel. Prof. dr. em. Manu Keirse laat je zien hoe jij kunt bijdragen aan dit verwerkingsproces. Je krijgt praktijkgerichte handvatten om de omgeving én de persoon met niet-aangeboren hersenletsel passend te ondersteunen bij rouw en levend verlies.
Lunchpauze
Workshopronde 1
Middagpauze
Workshopronde 2
Einde programma
Begeleiden van probleemgedrag bij mensen met ernstig NAH
Roy Kohnen, specialist ouderengeneeskunde & Rianne van Surksum, Zorgregisseur NAH+
Probleemgedrag en gedragsveranderingen bij NAH staan tijdens deze workshop centraal. Je leert meer over de kenmerken van psychotisch, depressief, angstig, geagiteerd, agressief, apathisch en seksueel ontremd gedrag. Je ontdekt dat Probleemgedrag bij NAH in de Nederlandse verpleeghuizen vaker voorkomt dan verwacht en we beschrijven wat dit gedrag kan aanstichten.
Voortbordurend op de uitlokkende factoren wordt de focus gelegd op hersenniveau‘s. Welke invloed heeft dit op de begeleiding van mensen met NAH en hoe creëer ik een veilige omgeving voor cliënten waarbij regulatie van prikkels, nabijheid en voorspelbaarheid van cruciaal belang zijn.
Na het volgen van deze sessie weet je:
- De kenmerken van een aantal problematische gedragingen bij mensen met ernstig NAH.
- Hoe je het gedrag omschrijft en wat zijn de mogelijke oorzaken in de praktijk.
- Wat de niet-medicamenteuze interventies bij probleemgedrag zijn.
Overprikkeling: hoe om te gaan met hersenen die overstroomt raken door te veel informatie
Arno Prinsen & Marleen Kampert, GZ-psycholoog & ervaringsdeskundige NAH
Veel cliënten met hersenletsel hebben last van overprikkeling. Ze worden overspoeld door geluiden, beelden of andere prikkels van buitenaf of door interne prikkels als pijn of terugkerende gedachtes. Hierdoor hebben cliënten meestal ook moeite met de duiding van de informatie en met de bepaling hoe je reageert op de prikkels. Hoe ondersteun je als hulpverlening cliënten met dit probleem? Een behandeling is er niet voor overprikkeling, wel kunnen we cliënten leren ermee om te gaan. In deze workshop leer je hoe je cliënten hierbij kunt ondersteunen. Tevens vertelt een ervaringsdeskundige hoe de overprikkeling zich bij haar uitte en hoe zij geleerd heeft ermee om te gaan.
Zinvolle en passende dagbesteding voor mensen met NAH
Ton Satink, Lector Neurorevalidatie – Eigen regie en Participatie, HAN
Landelijk is er een sterk pleidooi voor passende zorg, maar wat betekent dat voor de organisatie waar jij werkzaam bent? Vanuit cliënten en professionals is er een roep om zinvolle zorg en dagbesteding.
Maar wat verstaan we precies onder dagbesteding? Wat is precies passend en voor wie? Voor de één is dit tuinieren, terwijl de ander zich veel liever inzet in het huishouden.
In deze workshop wordt ingegaan op de vraag wat zinvolle en passende dagbesteding kan zijn voor cliënten vanuit diverse perspectieven, zowel in de intra- als extramurale setting.
Moderne inzichten bij niet-aangeboren hersenletsel
Dr. Erik Matser, Klinisch neuropsycholoog
Tijdens deze workshop legt dr. Erik Matser uit wat een hersenletsel is, maar ook hoe met moderne inzichten klachten sterk kunnen worden gereduceerd door het volgen van een zeer intensief multidisciplinair behandelprogramma.
Persoonlijke waarden & ethische afwegingen
Erwin Kompanje, klinisch ethicus
Wat is jouw rol in een waardevolle behandeling op maat? Precision medicine is een geneeskundige én verpleegkundige behandeling op maat, afgestemd op de patiënt. Meestal gaat dit alleen over ‘werkt dat medicijn wel bij die persoon’, ‘hoe zit die patiënt genetisch in elkaar’ en ‘kunnen wij ons handelen daarop afstemmen’. Maar dat zegt nog niets over de waarden van de patiënt zelf. Waarom wil jouw patiënt wel of niet behandeld worden? Dit is de echte ‘shared decision making’. Waar worden de persoonlijke waarden van de patiënt door gevormd? En waardoor veranderen deze tijdens zijn of haar leven? Er wordt je een grote spiegel voorgehouden om naar jezelf en naar je patiënten te kijken. Gezamenlijke besluitvorming en ethische afwegingen, dat is waar deze sessie over gaat.
*Programma onder voorbehoud van wijzigingen
Reviews
Toelichting tekst bij reviews: Nursing congressen worden steevast hoog beoordeeld, en daar zijn we enorm trots op! Bij ons staat evaluatie hoog in het vaandel. Na elk congres wordt een evaluatie verzonden en zorgvuldig verwerkt. Jouw waardevolle feedback is essentieel om onze congressen steeds verder te verbeteren en te laten groeien.
Verlichtend
'Leerzaam en inspirerend – een dag die verlicht.'
'Wat vond je goed?'
De veelzijdigheid aan verdiepingsmogelijkheden. Allerlei onderwerpen werden plenait belicht, maar ook via de workshops had je de keuze om verdieping te zoeken op allerlei vlakken. Erg goed opgezet.
'Wat vond je goed?'
Alles! De organisatie, de locatie, de sprekers, de presentaties, de snelle afhandeling van het certificaat!
Mooi én zinvol
‘Elk onderwerp dat aan bod kwam, was mooi én zinvol!’
Diverse NAH-Perspectieven
‘Knap hoe één onderwerp vanuit zoveel verschillende invalshoeken is te belichten: van rouw en verwerking tot ziekte-inzicht en communicatie met mensen met NAH’
Uniek
‘Uniek is de afwisseling van sprekers: van wetenschap tot dagelijkse praktijk en lessen van een ervaringsdeskundige’
Verrijkend & Divers
'NAH wordt vanuit verschillende hoeken belicht, het is een divers leerzaam programma. Mooi dat er een ervaringsdeskundige met NAH aan het woord komt.'
Verbluffend Inzicht
'Ik heb met open mond zitten luisteren naar de lezingen. Wat een verhelderend beeld over het functioneren van het brein. Het geeft mij veel meer inzicht in waar gedrag vandaan komt!'
Praktische Handvatten
‘De inhoud van de presentaties. De eerste presentaties van Gerben en Arno waren zo verhelderend, waardoor er ook meteen voor mij handvatten werden geboden voor in de praktijk.’
Prettige Sfeer
‘Prettige presentaties met verschillende onderwerpen. Vooral de eerste presentatie greep mijn aandacht goed vast, boeiende spreker! Ook een prettige dagvoorzitter! Prettig en goed verstaanbaar, zette een gemakkelijke sfeer en had de controle en het overzicht.’
Praktische info
Tarieven
- Vroegboektarief (1e 50)
- 249
- Regulier tarief
- 299
- Abonneetarief *
- 249
Alle tarieven zijn excl. btw.
*korting voor abonnees van Nursing, TvV en TvZ.
Algemeen
Wo 22 januari 2025
De ReeHorst
Bennekomseweg 24
6717 LM Ede
Parkeren en route
De ReeHorst ligt op slechts 250 meter van treinstation Ede-Wageningen. Kom je met de auto? Dan is het 5 minuten rijden vanaf de A12 of A30.
FAQ
Heb je een andere vraag? Kijk dan bij het overzicht van veel gestelde vragen.
Of neem contact op met onze klantenservice.