Voor betere zorg
Het Jaarcongres Palliatieve Zorg 2025
Herken je het probleem van niet tijdig signaleren van ongemak bij je patiënten? Vind je het lastig om duidelijk te communiceren met families over de stervensfase en palliatieve sedatie? Worstelen met cultuurverschillen, tijdsdruk, en te weinig scholing komt je vast bekend voor.
Kom naar het Nursing Jaarcongres Palliatieve Zorg 2025! Ontvang praktische tips, hoor de nieuwste richtlijnen, en deel ervaringen met collega’s. Samen zorgen we voor betere palliatieve zorg.
Accreditatie
5 puntenKwaliteitsregister V&VN (scholingen algemeen & palliatieve zorg), Verpleegkundig Specialisten Register, NVvPO
Voor wie?
Alle verpleegkundigen, verzorgende, verpleegkundig specialisten, huisartsen, praktijkondersteuners, docenten en overige geïnteresseerden werkzaam in de zorg.
Jouw programma:
Jij kiest! Dit jaar stel je jouw eigen programma samen met maar liefst 3 workshoprondes. Zo maak je jouw congresdag volledig op maat, afgestemd op de onderwerpen die voor jou het meest relevant zijn.
Aftermovie vorige editie
Ontvangst en registratie
Traag naar de hemel; ervaringsverhaal
Evi Hansen, ambassadrice van Palliatieve Zorg Vlaanderen
Evi Hansen, ambassadrice van Palliatieve Zorg Vlaanderen, Presentatrice en zangeres
Het afscheid- en rouwproces en het omgaan met verlies begint niet enkel vanaf het overlijden. Zodra de diagnose bekend is, word je geconfronteerd met het afscheid, het levend verlies en zal je hier al om rouwen. Maar hoe doe je dat, afscheid nemen? Is er iets als een ‘goed afscheid’? En wat houdt levend verlies nu juist in?
Evi Hanssen, ervaringsdeskundige en ambassadeur van Palliatieve Zorg Vlaanderen. In haar podcast ‘De afscheidstournee van mijn moeder’ en boek ‘Traag naar de hemel’ beschreef zij het afscheidsproces van haar moeder.
‘Wat zie je’ Monoloog Theater Aan De Lijn
Ilse Roelofsen, actrice en theatermaker
Waardigheid en Comfort tot het Einde
Dr. Sander de Hosson, longarts
Je kunt niet de angst voor de dood wegnemen… maar wél de angst voor het sterven…
In de stervensfase, heb jij een cruciale rol in het bieden van zorg en ondersteuning aan patiënten die aan het einde van hun leven zijn. Het is een delicate en gevoelige periode waarin comfort, empathie en respect essentieel zijn.
Ochtendpauze
Theatervoorstelling ‘Een mooie dag om weg te vliegen’
Ilse Roelofsen, actrice en theatermaker
Dit theaterstuk brengt de emoties en ervaringen van de palliatieve zorg op indringende wijze tot leven. Herkenbare situaties van angst en afscheid worden afgewisseld met onverwachte momenten van humor en verbondenheid. Het stuk laat zien hoe rouw en vreugde elkaar afwisselen in de laatste levensfase, en benadrukt de waarde van kleine, betekenisvolle momenten. Het is een krachtige voorstelling over verlies, de schoonheid van het leven, en de blijvende impact van een geliefde.
Lunchpauze
Workshopronde 1
Keuze uit verschillende sessies
Workshopronde 2
Keuze uit verschillende sessies
Middagpauze
Workshopronde 3
Keuze uit verschillende sessies
Einde programma
Palliatieve zorg in de islam; cultuurverschillen
Omar Tanay, arts en werkzaam in de psychiatrie
Tijdens deze workshop wordt aandacht besteed aan de gedachtes en zienswijze van moslims over ziekte en dood, maar ook aan dilemma’s die zich kunnen voordoen en vaak voorkomende problemen. Hoe kun jij cultuur- en religiesensitieve palliatieve zorg verlenen aan islamitische patiënten? Er zal veel interactie zijn en je krijgt vele praktische tips en handvatten.
Zingeving en spiritualiteit
Prof. dr. Yvonne Engels, hoogleraar Zingeving
Hoe kun jij zingevingsvragen van je patiënten signaleren, waar mogelijk verkennen en wanneer verwijs je waar nodig naar een expert op dit gebied? Na het bijwonen van deze bijdrage, zal je een stukje zingeving altijd meenemen in het zorgproces.
Euthanasie
Annemarie den Dulk, specialist ouderengeneeskunde
Tijdens deze workshop worden de ontwikkelingen rondom euthanasie besproken. Wat is jouw rol bij euthanasie? Jij bent vaak de eerste aan wie een patiënt zijn euthanasiewens toevertrouwt. Het is belangrijk dat de patiënt wordt gestimuleerd deze wens met zijn behandelend arts te bespreken. Hoe bespreek je wensen rondom euthanasie in complexe situaties? Met de persoon zelf, maar ook met naasten.
Palliatieve sedatie
Sabine Netters, internist-oncoloog
Palliatieve sedatie wordt steeds vaker toegepast in de stervensfase. Als verpleegkundige zal je er steeds meer mee te maken gaan krijgen. In deze workshop wordt deze medische handeling in epidemiologische en historische context geplaatst: hoe vaak gebeurt het eigenlijk? Waarom? Sinds wanneer? Door wie en bij wie? We bespreken de indicatie, de voorwaarden en de uitvoering van palliatieve sedatie. We gaan vooral oefenen aan de hand van casuïstiek.
Rouw, verlies en verdriet
Manu Keirse, klinisch psycholoog
Hoe moet je nu verder? Hoe moeten de naasten verder? Wat doet het verlies met jou en met de naasten? Hoe kun je bijstaan in het verdriet?
Communicatie in de laatste levensfase
Dr. Sander de Hosson, longarts
Tijdens deze workshop staat communicatie in de laatste levensfase centraal. Hoe herken en bespreek je de fysieke, psychische, sociale en zingevingsbehoeften van een patiënt? Als verpleegkundige ben jij vaak degene die signalen oppikt en het gesprek aangaat, zowel met de patiënt als met naasten. Hoe voer je deze gesprekken met compassie en zorgvuldigheid, ook in complexe situaties?
De onmisbare rol van mondzorg in de Palliatieve Zorg
Thalita Fredriksz, coördinator scholingen
Als zorgmedewerker speel je een belangrijke rol in het welzijn van cliënten in de palliatieve fase. Mondzorg wordt in deze periode vaak over het hoofd gezien, terwijl een goede mondverzorging juist nu veel kan betekenen voor het comfort van je cliënt.
Veel cliënten in de palliatieve fase kampen met een droge mond. Dit lijkt misschien een klein probleem, maar het heeft grote impact op hun welzijn en comfort.
Als helpende, verzorgende IG of verpleegkundige maak je dagelijks het verschil in de zorg voor je cliënten. Door je kennis over mondzorg te vergroten, kun je hun comfort en kwaliteit van leven verbeteren. Doe mee aan onze workshop en ontdek hoe kleine stappen grote veranderingen teweeg kunnen brengen.
Palliatieve zorg bij mensen met een verstandelijke beperking
Marijke Tonino, arts voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG), arts palliatieve zorg, hospice-arts en consulent
Patiënten met een verstandelijke beperking hebben extra zorg en aandacht nodig in het naderende levenseinde, verlies en rouw. Zij kunnen zich niet altijd goed uiten. Tijdens de workshop word je uitgedaagd om mede aan de hand van praktijkvoorbeelden op alle dimensies van de palliatieve zorg (fysiek, psychisch, sociaal en spiritueel, maar ook functioneel en existentieel) uit te zoeken wat anders is en waar dus rekening mee moet worden gehouden om goede palliatieve zorg te kunnen leveren aan mensen met een verstandelijke beperking.
Palliatieve zorg bij dementie: van begin tot einde
Frans Hoogeveen, specialist dementiezorg
We kunnen veel doen om de kwaliteit van leven van mensen met dementie te verhogen en lijden te verlichten. Dat kan vanaf de diagnose tot in de stervensfase.
In deze workshop krijg je handvatten en delen we inzichten en ervaringen.
Het belang van goede samenwerking tussen formele en informele zorg
Spreker volgt
Bij de zorg voor mensen in de palliatieve terminale fase kunnen zowel professionals, mantelzorgers als vrijwilligers betrokken zijn. Allen vanuit een eigen rol en waarde. Hoe organiseren we dit samenspel zodanig dat optimaal gebruik wordt gemaakt van elkaars kracht? Waar zitten de kansen en waar de valkuilen? Tijdens de workshop bekijken we hoe de samenwerking in de praktijk vormgegeven kan worden. En wat dan specifiek de waarde van vrijwilligers is.
Reviews
Nursing congressen worden steevast hoog beoordeeld, en daar zijn we enorm trots op! Bij ons staat evaluatie hoog in het vaandel. Na elk congres wordt een evaluatie verzonden en zorgvuldig verwerkt. Jouw waardevolle feedback is essentieel om onze congressen steeds verder te verbeteren en te laten groeien.
Perfect geregeld, top interactie, heel fijn
“Hele goede organisatie, vrolijke en vriendelijke presentator, leuk dat de chat zo actief werd gebruikt, bijgehouden en meegenomen werd in de discussies na de praatjes. Perfect timemanagement, heel fijn.”
Spot-on Keuzes
'Helder en interessant. De sprekers waren zorgvuldig gekozen, en het delen van alle presentaties is een fantastische bonus!'
Nuttige tips van betrokken gastsprekers
“Zeer goede, betrokken en bevlogen gastsprekers. Nuttige en toepasbare adviezen.”
Lachen en leren van goede sprekers!
“Goede sprekers die, op een grappige en fijne manier, hun ervaringen en kunde overbrengen.”
Veel geleerd
‘Hier krijg je echt actuele informatie over palliatieve zorg in Nederland. De lezing van Bart Morlion over pijn vond ik echt een opsteker: dit kom je zo vaak tegen in de praktijk’
Perfecte mix van lezingen en workshops!
‘Het succes van deze dag zit in de mix: ’s morgens bijzondere lezingen, ’s middags zelf kiezen uit workshops en tussendoor voldoende ruimte voor het uitwisselen van ervaringen’
Ondrukwekkende praktijkvoorbeelden
‘De praktijkvoorbeelden van Sander de Hosson blijven je bij, en dankzij Nadia El Idrissi krijg je een goed beeld over gewoonten in andere culturen’
Verfrissend
"Verfrissend! De opbouw en afwisseling van het congres waren werkelijk uitmuntend."
Geweldige organisatie
“Goede sprekers, goede opbouw van thema's. Dagvoorzitter/gespreksleider vond ik ook enorm goed. Ruimte voor vragen, meepraten.“
Persoonlijke verhalen die dichtbij komen!
“De verhalen die de gastsprekers vertelden waren herkenbaar en zeer boeiend. Doordat het een aantal zeer persoonlijke verhalen waren, kwam het dichtbij.”
Praktische info
Tarieven
- Regulier tarief
- 299
- Abonnee tarief*
- 249
Tarieven zijn excl btw en incl. heerlijke lunch
* voor abonnees van Nursing, TvV, TvPO en/of TvZ
Contact
Heb je een vraag over de inhoud van het programma?
Leonie van Helten
leonie.vanhelten@bsl.nlVragen over sponsormogelijkheden?
Adres
Wo 5 februari 2025
9.30 - 17.00
ReeHorst
Bennekomseweg 24
6717 LM Ede
Parkeren en route
De ReeHorst ligt op slechts 250 meter van treinstation Ede-Wageningen. Kom je met de auto? Dan is het 5 minuten rijden vanaf de A12 of A30.
FAQ
Heb je een vraag? Kijk dan bij het overzicht van veel gestelde vragen.
Of neem contact op met de klantenservice.