Alles over jouw sleutelrol in deze zorgtransformatie
Passende zorg door verpleegkundigen & verzorgenden
Als verpleegkundige of verzorgende heb jij de meeste contactmomenten en voer je de meeste zorghandelingen uit bij een patiënt. Dit maakt jou de sleutel tot passende zorg. Word een ware voorloper in het veranderende zorglandschap.
Passende zorg, de ‘beter doen & beter laten lijst’ en Samen Beslissen zijn allemaal onderwerpen die er voor moeten zorgen dat jij geen onnodige of onverstandige handelingen hoeft te doen. Bij passende zorg beslis jij samen met de patiënt over de behandeling. Maar hoe doe je dit nu in de praktijk?
Tijdens dit congres gaan we onder andere in op de thema’s:
🔎 Jouw rol bij passende zorg
Wat is jouw rol in de beweging naar passende zorg? En hoe implementeer je dit in jouw dagelijkse werk?
♻️ Samen Beslissen met de patiënt of cliënt
Hoe kun je als verpleegkundige samen met de patiënt of cliënt beslissingen nemen? En wat doe je als de patiënt of cliënt de consequenties niet begrijpt?
🌱 Duurzaamheid in de zorg
Welke rol speelt duurzaamheid bij passende zorg en wat kan jij doen? Hoe blijft de zorg duurzaam en verantwoord?
👪 Patiënt- en familieparticipatie
Hoe kunnen we zowel de patiënt als de familie laten participeren in het zorgproces?
📅 Prioriteren
Er zijn steeds minder collega’s en meer zorgvragers: hoe houd je de juiste prioriteiten in drukke tijden? En wat kan je beter laten door deze schaarste?
Voor wie?
Dit congres is bedoeld voor verpleegkundigen, verzorgenden, verpleegkundig specialisten, gespecialiseerd verpleegkundigen, wijkverpleegkundigen, verpleegkundigen in de wijk en andere geïnteresseerde zorgprofessionals.
Gratis boek
De 1e 50 deelnemers krijgen gratis het boek Kwaliteit en veiligheid in patiëntenzorg!
Beter Laten Lijst
De Beter Laten Lijst met verpleegkundige handelingen die je beter niet meer kunt doen, heeft een update gekregen. Lees verder >
Accreditatie
5 puntenDit congres is geaccrediteerd voor 5 punten door het Kwaliteitsregister V&VN, Register Zorgprofessionals en Verpleegkundig Specialisten Register.
Opening van de dag
Wouter Diemer, dagvoorzitter, hoofdredacteur Nursing | Hester Vermeulen, hoogleraar Verplegingswetenschap, Radboud UMC
De rol van de verpleegkundige bij passende zorg
Getty Huisman – de Waal, associate professor, Radboud UMC
Tijdens de openingspresentatie wordt ingegaan op het belang van passende zorg in het algemeen. Er worden voorbeelden toegelicht waarbij aandacht is voor ‘Beter Doen & Beter Laten’, de inzet van technologie en de relatie met verpleegsensitieve uitkomstmaten. Tenslotte staan we stil bij de rol van de verpleegkundige, nu en in de toekomst.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?.
- Wat is Passende Zorg en waarom is het zo belangrijk
- Hoe dragen verpleegkundigen hieraan bij?
- Welke ‘Beter doen & Beter laten’ handelingen zijn prioriteit in het ziekenhuis
Samen beslissen: sleutel tot Passende Zorg!
Ruth Pel, senior onderzoeker, Vilans
Verpleegkundigen zien grote uitdagingen om Passende Zorg te leveren aan kwetsbare ouderen. Samen Beslissen is een belangrijke pijler van Passende Zorg. Bij kwetsbare ouderen zien we een verschuiving van ziektegericht naar persoonsgericht Samen Beslissen. De nadruk ligt meer op de ervaren gezondheid van ouderen en behoud en verbetering daarvan, dan op individuele behandeling van alle mogelijke medische aandoeningen. Dit betekent dat Samen Beslissen niet pas in acute situaties begint, maar al eerder, thuis, in de huisartsenpraktijk of bij een poliklinische afspraak in het ziekenhuis. Hoe geef je als verpleegkundige, verzorgende of verpleegkundig specialist handen en voeten aan persoonsgericht Samen Beslissen? En hoe neem je de patiënt en zijn naasten hierbij goed mee?
Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Wat het verschil is tussen ziektegericht en persoonsgericht samen beslissen
- Wat de drie verpleegkundige rollen zijn bij samen beslissen
- Hoe je oudere patiënten en hun naasten kunt betrekken bij samen beslissen
Ochtendpauze
Duurzame passende zorg: samen werken aan gezondheid voor mens en planeet
Marlies Pepers, Hoofddocent/Onderzoeker Verpleegkunde/Gezondheid, Hogeschool Saxion/De Duurzame Verpleegkundige
Als we passende zorg willen verlenen, is deze duurzaam. Dit houdt in dat we bewust dienen om te gaan met onze middelen om zowel de gezondheid van mensen als van onze planeet te bevorderen. We hebben dan dus aandacht voor gezondheidsbevordering en preventie, planetaire gezondheid en de ecologische voetafdruk van de zorg. Samen werken we aan de transitie naar een zorgsysteem dat mensgericht, houdbaar én duurzaam is.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Hoe werken we aan duurzaamheid in de zorg (Green Deal 3.0)
- Wat is planetaire gezondheid?
- De rol van De Duurzame Verpleegkundige
Samenwerken met Familie voor Passende Zorg
Selma Musters, Verpleegkundige en postdoc onderzoeker, Amsterdam UMC
Patiënten in Nederland hebben gemiddeld de kortste ziekenhuisopname van heel Europa. Door onder andere verbeterde operatietechnieken wordt het herstel van de patiënt verkort, en steeds vaker vindt dit herstel thuis plaats. Dit betekent een grotere rol voor familieleden van de patiënt, die vaker de primaire zorggever zijn na ontslag. Tijdens deze sessie wordt u meegenomen in het Mantelzorgprogramma dat binnen Amsterdam UMC is ontwikkeld om familie voor te bereiden op deze rol.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Inzicht in de noodzaak om familie te betrekken in het kader van Passende Zorg
- Kennis over de effecten van familieparticipatie op zorguitkomsten
- Handvatten om familieleden van patiënten te betrekken bij de zorg na een operatie
Lunchpauze
Workshopronde 1
Middagpauze
Workshopronde 2
Einde programma
Persoonsgericht Samen Beslissen met ouderen met de Samen Beslis Hulp
Ruth Pel, senior onderzoeker, Vilans
Bij de methodiek ‘Persoonsgericht samen beslissen met ouderen’ gaan zorgverleners op een andere manier in gesprek met ouderen om samen te beslissen over keuzes m.b.t. zorg, ondersteuning of behandeling. De Samen Beslis Hulp (SBH) bestaat uit een vragenlijst die ouderen en naasten voorafgaand aan het intakegesprek voor zorgverlening invullen. De vragen gaan over de gezondheid, behoeften, wensen en doelen van de oudere. De SBH stimuleert ook om na te denken over wat ouderen, naasten of het netwerk zelf kunnen doen. Doordat ouderen zich voorbereiden op het gesprek en aangeven wat echt belangrijk is voor hen, dragen de gesprekken bij aan Positieve Gezondheid en kwaliteit van leven. Het is ook efficiënt, want met een voorbereide cliënt, komt men sneller tot de kern. Deze manier van werken wordt steeds meer toegepast in huisartsenzorg en in de ziekenhuisgeriatrie. Je krijgt praktische handvatten en tools om in jouw eigen setting met deze methodiek aan de slag te gaan.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Wat de drie kernelementen van deze methodiek zijn
- Hoe je met behulp van de toolbox samen beslissen kunt implementeren in jouw werksetting
- Inzicht in wat het oplevert voor ouderen, naasten en zorgverleners
De slimme verpleegafdeling
Miranda Bergsma, CNIO & Lidewij Hakkers, verpleegkundige
De zorg heeft een nieuwe koers nodig! Laten we de focus verleggen naar verpleegkundigen: zij verdienen innovaties die hun werk gemakkelijker en plezieriger maken. Door slimme aanpassingen zoals een track & trace-systeem en een vertaalapp kunnen ze meer tijd besteden aan patiëntenzorg en zich meer gesteund voelen in de werkprocessen. Laten we deze aanpak delen en samenwerken met andere organisaties voor een betere toekomst van de zorg! Kom bij ons voor een actieve interactieve workshop!
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Hoe dat innovatie zorgt voor meer werkplezier en tijd voor de patiënt
- Hoe technologie een verpleegkundige kan ondersteunen i.p.v. belasten in het werkproces
- En een nieuwe laagdrempelige ervaring met technologie en informatie
Passende zorg in de laatste levensfase
Irene Jongerden, onderzoeker/coördinator verpleegkundig onderzoek & Jojanneke Thiesen – van Staveren, onderwijsadviseur palliatieve zorg
Wanneer genezen geen optie meer is, krijgen patiënten nog vaak een keuze voor een mogelijk levensverlengende behandeling. Om een passende keuze te maken, is samen beslissen door patiënten, naasten en zorgprofessionals belangrijk. In de workshop gaan we in op de verschillende rollen van zorgprofessionals bij samen beslissen. Deelnemers maken actief kennis met materialen die hun rol kan versterken, en die ze vrij in hun eigen setting kunnen gebruiken.
Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- De vier stappen van samen beslissen
- Bewustzijn over de uitgangspositie en competentie
- Concrete handvatten om passende zorg (beter) vorm te geven in je eigen setting
Aan de slag met Beter Laten in de Wijk
Benjamin Wendt, wijkverpleegkundige/onderzoeker RENEW project & Marieke Sengers, adviseur, programmaleider VilansProtocollen
Beter Laten handelingen komen regelmatig voor in de wijkverpleging. Dit zijn zorghandelingen die vroeger nuttig en efficiënt leken. Door nieuwe inzichten en onderzoeken blijken ze nu niet meer passend te zijn. Binnen het project RENEW hebben we samen met 12 teams uit de wijk gekeken hoe we deze zorghandelingen kunnen verminderen. Tijdens deze workshop delen we de resultaten.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Wat is passende zorg en wat is de relatie met de Beter-Latenlijst?
- Hoe kun je met behulp van praktische tools zelf aan de slag met je team?
- Wat levert het op?
Passende zorg bij Pijn en Slaap
Wilmieke Bahlman-van Ooijen, verpleegkundig wetenschapper, Anna-Karina Nijman, verpleegkundige, Marleen Beenen, verpleegkundige, Radboudumc
Als verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden bieden we dagelijks aan veel patiënten en cliënten essentiële zorg. Comfort is een belangrijk onderwerp van essentiële zorg. Hieronder vallen onder andere de zorgthema’s pijn en slaap. Dit betekent dat de verpleegkundige verantwoordelijk is voor het pijnmanagement en de slaap van de patiënt.
Veel patiënten in het ziekenhuis ervaren tijdens hun opname in het ziekenhuis slaapproblemen. Ook ervaren veel patiënten in het ziekenhuis pijnklachten, bijvoorbeeld acute pijn na een operatie, of juist chronische pijn. In de huidige situatie wordt met name medicatie ingezet in de behandeling van pijn en slaap. Er zijn ook veel niet-medicamenteuze interventies bewezen effectief om pijn te verminderen en slaap te verbeteren. In de praktijk worden die nog wisselend ingezet.
In het onderzoeksproject CONTROL onderzoeken we hoe we de zorg rondom pijn en slaap kunnen verbeteren. We kijken welke niet-farmacologische interventies meer ingezet kunnen worden, maar ook welke leiderschap en zeggenschapsinterventies daarvoor nodig zijn. Tijdens de workshop delen we de resultaten en gaan we interactief in gesprek!
Praktische info
Tarieven
- Vroegboektarief
- 249
- Regulier tarief
- 299
- Abonneetarief
- 249
FAQ
Heb je een vraag? Kijk dan bij het overzicht van veel gestelde vragen.
Of neem contact op met onze klantenservice.
Algemeen
Di 3 december 2024
09:30 – 16:20
De ReeHorst
Bennekomseweg 24
6717 LM Ede
Parkeren en route
De ReeHorst ligt op slechts 250 meter van treinstation Ede-Wageningen. Kom je met de auto? Dan is het 5 minuten rijden vanaf de A12 of A30.