Hoe zorgen we nu voor later?
Zorgprofessional van de toekomst
Het nieuws staat er vol mee: hoge werkdruk, dubbele vergrijzing, flinke uitstroom en een steeds complexere zorgvraag.
Tijd om anders te gaan werken
Het is tijd om samen na te denken over hoe we het volhouden, anticiperen op wat er op ons afkomt. We moeten anders werken, maar hoe pakken we dit aan en waar beginnen we?
Hoe kunnen we zorg blijven leveren in de toekomst
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de zorg aantrekkelijk blijft? Hoe kunnen we ons blijven ontwikkelen om aan de eisen van morgen te voldoen? Wat wordt er van mij gevraagd en waar krijgen we mee te maken?
Centrale thema’s in het congres zijn:
- Vaardigheden: welke competenties hebben we nodig in de veranderende gezondheidszorg?
- Zorgprofessionals: Hoe behouden we onze collega’s? Hoe behouden we ons werkplezier?
- Zorgtechnologie: welke technologie is er al en kan het ons helpen?
- Innovatie: hoe kunnen we met elkaar anders werken?
- Passende zorg: wat is nog zinnige zorg?
Voor wie?
Dit congres is bedoeld voor verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, wijkverpleegkundigen, verzorgenden, maatschappelijk werkers, welzijnswerkers, sociaal werkers, praktijkondersteuners, praktijkverpleegkundigen, docenten en overige geïnteresseerde zorgprofessionals.
Waarom deze dag?
De zorg verandert in een rap tempo. Na deze dag ben jij volledig voorbereid op de toekomst!
Een initiatief van:
Accreditatie
5 puntenHet congres is geaccrediteerd voor 5 punten door:
- Kwaliteitsregister V&VN
- Register Zorgprofessionals
Heb je een suggestie voor accreditatie? Mail dan jouw verzoek naar matthijs.kievit@bsl.nl.
Opening van de dag door de dagvoorzitter
Miriam Boer, Innovatiemanager Antoni van Leeuwenhoek
Duurzame inzetbaarheid: Hoe houden we het leuk? Het behouden van zorgprofessionals
Miriam Boer, Innovatiemanager Antoni van Leeuwenhoek
Jonge zorgprofessionals zijn van cruciaal belang voor de continuïteit van de zorg. De adviescommissie Werken in de Zorg van het VWS concludeert dat 43% hun functie verlaat binnen twee jaar. De redenen?
- Jonge zorgprofessionals ervaren een gebrek aan veiligheid en erkenning binnen het team of de organisatie en houden daardoor persoonlijke uitdagingen voor zichzelf.
- Ze voelen zich niet gehoord en begrepen door de werkgever. Daarbij niet het gevoel dat de werkgever acteert op signalen vanuit hen.
- Er is een behoefte om van elkaar te leren. Ook van collega’s uit andere zorgsectoren.
Tijdens deze lezing krijg je praktische tips en tricks over wat jij kunt doen op de werkvloer om (jonge) zorgprofessionals binnen boord te houden.
De zorg van de toekomst en de rol van technologie
Suzanne Verheijden, spreker en verandermanager
In deze lezing zoomt spreker Suzanne Verheijden met humor, onderzoeksresultaten en een brede praktijkervaring in op de zorg van de toekomst. Welke trends zijn er op technologisch gebied? Welke mooie oplossingen zijn er voor cliënten/patiënten? Welke kansen maar ook risico’s zijn er? Wat zijn de succesfactoren bij het implementeren en wat vraagt die technologie van jou als medewerker? Hoe neem je collega’s mee? En je leidinggevende? Met antwoorden op deze vragen ga je geïnspireerd de deur uit!
Ochtendpauze
Sessieronde 1
Lunchpauze
Sessieronde 2
Middagpauze
Wat is nu echt passende zorg? Hoe kan je beter samen beslissen?
Marcel Levi, internist en hoogleraar geneeskunde
Belangrijke doelen in het Integraal Zorgakkoord zijn het verminderen van de zorgbehoeften en het elimineren van onnodige of inefficiënte behandelingen. Maar hoe bepalen we wat zinvolle zorg is? En betekent meer zinvolle zorg automatisch minder zorg?
“We hebben nu een systeem waarbij voor de zorgaanbieders geldt: hoe meer je doet, hoe meer geld je krijgt. Dat leidt ertoe dat er veel zorg is die misschien helemaal niet passend is voor de patiënt.” Aldus Marcel Levi, bron: NOS
Een lezing over:
- Hoe je het ook wendt of keert, binnen de kaders van het huidige zorgstelsel lopen we tegen obstakels aan. De prestatiebekostiging is er een van.
- Samen beslissen, hoe doe je dit in de praktijk?
- Hoe bieden we passende zorg zonder het ingewikkeld te maken?
Maak de zorgmaker in jezelf wakker
Veerle Smit, Arts, ondernemer en spreker
Als zorgprofessional ben je 7 van de 10 keer bezig met taken waarvoor je niet persé de zorg in bent gegaan. Het is tijd om daar verandering in te brengen. Het is tijd om samen de zorg te maken. In deze afsluitende lezing schudt Veerle Smit je wakker! Na afloop van deze lezing heb je één stap gezet om meer uit je dag te halen, om meer in de richting van 10/10 te gaan.
Na het volgen van deze lezing heb je geleerd:
- Hoe je concrete stappen kunt zetten richting een 10/10
- Het besef dat het bereiken van je doelen vaak begint met kleine, haalbare veranderingen in plaats van grote omwentelingen. Tijdens de lezing wordt de eerste stap zelfs al gezet
- Het belang van het durven vragen om hulp en hoe dit je kan ondersteunen bij het realiseren van je doelen.
Afsluiting van de dag
Miriam Boer, Innovatiemanager Antoni van Leeuwenhoek
Einde programma
De zorgprofessional in balans: over vitaliteit, werkdruk en werkgeluk
Paulien Schwencke, teamcoach en procesbegeleider
De kernvraag die iedere medewerker die in de zorg werkt zich stelt is: hoe blijf ik vitaal en gezond?
Om daar écht en eerlijk inzicht in te krijgen is het bewustzijn te creëren op alle rollen die je naast die van zorgprofessional vervult. Dat zijn rollen als die van: kind, ouder, partner, vriend, mantelzorger, familielid, vriend, buurgenoot, collega, vrijwilliger, noem het op. En daarnaast ontvouwen zich vanuit die rollen allerlei extra taken en verantwoordelijkheden die je ‘gewoon’ invult naast het vervullen van je functie. Je huishouden, opvoeden, administratie, relaties onderhouden, ontspanning, sport en meer.
De vraag is of je je bewust bent hoe je naast die belangrijke taak als zorgverlener ook de rest van je leven op een gezonde manier kunt invullen. In de workshop gaan we met het levenswiel aan de slag. Onder energieke begeleiding van een teamcoach die expert is in de zorgdynamiek, onderzoeken we de ruimte tussen het meer en minder ervaren van energie en bevlogenheid. Met duiding uit de wetenschappelijke inzichten vormgegeven in het Jobs Demands en Recources-model waar we sinds 2014 ook onderzoek naar doen.
We werken met interactieve vormen, waarbij de deelnemers zowel individueel als in groepjes aan de slag gaan. Met als resultaat inzicht in de energiegevers en -nemers in het leven waarmee de deelnemers beter in staat zijn gezonde keuzes te maken die zorgen voor meer werk- en leefplezier.
Na deze sessie heeft de deelnemer:
❖ zicht op wat energie geeft en waar het weglekt
❖ zelf beschreven waar de verandering is gewenst en hoe dat eruit ziet
❖ geoefend met de cirkel van invloed en daarin mogelijkheden geformuleerd
❖ twee waardevolle acties omschreven om meer werkplezier te ervaren.
Hoe komt samen optrekken met naasten echt van de grond?
Ina Mouris, aanjager betekenisvolle zorgrelaties, werkzaam bij Mouris Projecten Bureau
Veel zorgorganisaties vinden samen optrekken met naasten (mantelzorgers, familie en verder netwerk) steeds belangrijker en besteden er dan ook de nodige aandacht aan. Toch blijft het helaas vaak bij een aparte projectgroep en op zichzelf staande activiteiten, zonder al te veel resultaat en impact.
Ina heeft in opdracht van de Hogeschool Rotterdam bij locaties NAH en langdurige ouderenzorg praktijk- onderzoek gedaan naar dat samen optrekken, de werkzame bestanddelen en hoe winst te boeken.
Graag neemt zij jullie vanuit haar kennis en jarenlange ervaring mee in haar Implementatie-Methode Mouris. Hoe kunnen we door aandacht te besteden aan Context, Vernieuwing, Organisatie en Gebruikers – vanuit betekenisvolle relaties – samen optrekken vanzelfsprekender maken. Met behulp van de Quick scan Samenwerkingsladder en Cirkel van Weten naar Doen, bekijken we in deze sessie waar zorgprofessionals staan en wat in hun cirkel van invloed ligt.
Na deze workshop hebben deelnemers zicht gekregen op:
- Hoe Samen optrekken te concretiseren is; welke gradaties daarin te onderscheiden zijn;
- Het belang van werken aan betekenisvolle relaties en het opbouwen van loyaliteit;
- Het feit dat in de organisatie iedereen/elke laag iets te doen heeft voor dat samen optrekken;
- Hoe je in je team kunt bekijken waar jullie staan in de Beweging van Weten naar Doen
Hoe denkt, leert en werkt generatie Z?
Miriam Boer, Innovatiemanager Antoni van Leeuwenhoek
Lui en verwend, zo wordt er naar de jongere generaties gekeken. Er heerst teleurstelling, want door de krappe arbeidsmarkt, het hoge ziekteverzuim en de vergrijzing van het zorgpersoneel werd er erg uitgekeken naar de komst van jongeren. Deze snelle, multitaskende en sociale jongeren moesten het verschil maken. De praktijk lijkt weerbarstiger, sterker nog het blijkt dat we de helft van de jongeren weer net zo hard uit de zorg ‘jagen’. Er moet iets veranderen, maar wat? Het begint bij begrip dat Generatie Z anders denkt, leert en werkt. Miriam Boer, generatie-expert (in de zorg), neemt je mee in hoe generaties ontstaan, wie Generatie Z is, wat belangrijk voor hen is en hoe je ervoor zorgt dat je Generatie Z aan boord houdt.
Verpleegkundige innovatiekracht
Onno Helder, initiator/coördinator Erasmus MC-Create4Care & docent verpleegkunde Hogeschool Rotterdam
De zorg moet veranderen om deze in de toekomst toegankelijk te houden. Zorgtechnologie kan daarbij helpen. Een voorbeeld waar (verpleegkundige) zorginnovaties worden ontwikkeld is Create4Care in het Erasmus MC. De uitgangsprincipes zijn: bottom-up, co-creatie en realiseren. Tijdens de workshop wordt de Design Thinking werkwijze uitgelegd, getoond welke resultaten zijn behaald en ga je zelf aan de slag om een zorginnovatie te ontwikkelen.
Deze sessie:
- Krijg je een andere blik op je dagelijkse werk en herken je verbeterpunten
- Heb je kennis gemaakt met het Design Thinking proces voor de ontwikkeling van zorginnovaties
- Weet je hoe zelf een zorginnovatie te maken
Competenties voor de toekomst: Een leven lang leren en jezelf blijven transformeren!
Suzanne Verheijden, strategisch Innovatie-adviseur, spreker en verandermanager
Hoe blijf je als zorgprofessional waardevol voor de toekomst van de zorg en zorg je goed voor jezelf? Een leven lang leren klinkt heel mooi, maar hoe doe je dat als de werkdruk hoog is en het arbeidsmarkttekort stijgt? In deze interactieve lezing neemt Suzanne je mee in dit thema. Met humor zoomt ze in op:
- De belangrijkste competenties voor de toekomst
- Hoe je deze competenties verkrijgt
- En wat dit vraagt dit van de medewerker en de organisatie.
Door middel van interactieve tools verkent Suzanne de mening van de zaal. Ze deelt humoristische voorbeelden van zichzelf en anderen. Je gaat met een energy-boost en praktische tips de deur uit!
Praktijkcase: Het oplossen van de zorgkloof door Mission (Im)possible
Gerbrecht van der Meulen & Melanie Oostrom, projectleiders Mission (Im)possible, St. Antonius Ziekenhuis
Er komt nogal wat op ons af: meer (en complexere) patiënten en minder verpleegkundigen om hen te verplegen, het lijkt een onmogelijke opdracht. Het vraagt om een andere benadering van het verpleegkundig vak en ieders positie in de zorg.
In deze sessie hoor je hoe Gerbrecht van der Meulen & Melanie Oostrom met het project Mission (Im)possible, samen met iedereen die het aangaat, de kliniek van de toekomst ontwerpen, waarbij de zorgprofessional de leiding heeft. Zo hopen zij anderen te inspireren ook aan de slag te gaan met het dreigende zorg tekort en hierin zelf de regie te nemen.
Praktische info
Tarieven
- Vroegboektarief (t/m 30 juni)
- 249
- Groepstarief (v.a. 3 personen)
- 249
- Regulier tarief
- 299
- Abonneetarief
- 249
Algemeen
Di 8 oktober 2024
09:30 – 16:30
De ReeHorst
Bennekomseweg 24
6717 LM Ede
Parkeren en route
De ReeHorst ligt op slechts 250 meter van treinstation Ede-Wageningen. Kom je met de auto? Dan is het 5 minuten rijden vanaf de A12 of A30.
FAQ
Heb je een vraag? Kijk dan bij het overzicht van veel gestelde vragen.
Of neem contact op met onze klantenservice.