Een patiënt met acute pijn krijgt vaak intraveneus paracetamol toegediend. Het lichaam zou het middel dan sneller opnemen dan bij orale toediening. Is dat zo? Verpleegkundigen van het Franciscus Gasthuis & Vlietland zochten het uit.
Lees Interacties
4 reacties
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account
mw.hulshof vr 27 sep 2024 om 11:29
Leuk onderzoek en genoeg handvatten om uit te leggen aan de patiënt. Ik heb pas wel van anesthesioloog geleerd, dat je bij patiënten die extreem transpireren op paracetamol oraal, je iv kan proberen. Ervaring is dat er dan minder transpiratie kan optreden.
A Salomé ma 1 jul 2024 om 18:00
Hoe zit het met het ‘first pass effect’ bij orale paracetamol? Daarbij verlies je een bepaalde effectiviteit, tenminste bij veel andere orale medicatie, is dit bij paracetamol niet of verwaarloosbaar ?
Koekie1208 di 25 jun 2024 om 21:34
Interessant onderzoek.
Echter, pijn is subjectief,
net als benauwdheid. Het lijkt mij onnodig qua materiaal, infus aanprikken etc…voor de patiënt is het een keus. Voor de zelfredzaamheid lijkt het een logische keus
dat je het eerst oraal aanbied mits cliënt anders wil of niet kan slikken of niet alert genoeg is. En inderdaad het opnemen via intraveneus toedienen zou sneller opnemen, rectaal is niet in het onderzoek meegenomen?
Jan-Willem Schaap di 25 jun 2024 om 20:30
Ik ben in het kader van snelle pijnbestrijding juist benieuwd naar de effectiviteit na 5 of 15 minuten.
Dat laatste is volgens de tekst wel gemeten bij de RCT van Furyk et al., waarom is dat niet beschreven?