‘Verliefd worden op een patiënt, sporadisch komt het voor. Zoen je met hem of haar? Dan overtreed je de beroepscode, óók als de patiënt verliefd is op jou.’ Deskundigen vragen aandacht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag van zorgverleners naar patiënten.
Relaties tussen zorgverleners en patiënten zijn niet voor niets strafbaar, stelt Selini Roozen-Vlachos, coördinator ‘Seksueel grensoverschrijdend gedrag’ bij de Inspectie. Ze spreekt erover tijdens het congres Agressie en Grensoverschrijdend gedrag op 19 september. Daarnaast is ze medeauteur van het boek ‘MeToo in de zorgrelatie. Dat gebeurt toch niet bij ons?!’, dat als leidraad dient voor haar lezing.
Meer weten over grensoverschrijdend gedrag in de zorg?
Kom dan naar het congres Agressie en grensoverschrijdend gedrag in de zorg op 19 september. Verdien 5 accreditatiepunten en leer onder andere:
- Verschillende soorten agressie te herkennen
- Jouw eigen emoties en spanning te reguleren
- Situaties met agressie te de-escaleren en bevriezing te voorkomen
- Luisteren naar een ervaringsverhaal: van seksueel grensoverschrijdend gedrag tot juridisch proces
- Selini Roozen–Vlachos gaat in op #MeToo in de zorgrelatie
Wet seksuele misdrijven
Roozen-Vlachos benadrukt dat verpleegkundigen en andere zorgverleners normen en wetten schenden als ze een seksuele relatie beginnen met een patiënt. Ze verwijst daarbij naar het Wetboek van Strafrecht en de beroepscode.
Seksueel contact tussen een zorgverlener en een patiënt valt onder de Wet seksuele misdrijven. De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) noemt het ‘geweld in de zorgrelatie’. In de beroepscode voor verpleegkundigen staat de regel benoemd onder ‘Als verpleegkundige/verzorgende neem ik in mijn relatie met de zorgvrager
(en/of zijn vertegenwoordiger) professionele grenzen in acht.’ Dit betekent onder andere dat je geen intieme en/of seksuele relatie aangaat met de zorgvrager, stelt de beroepscode.
Verliefd op je patiënt
Maar wat als een verpleegkundige en een patiënt verliefd op elkaar worden en het allebei fijn vinden om een relatie te beginnen? Dat is toch niet zo erg, waarom dan toch die strikte regels? Roozen-Vlachos en mede-auteur Jan-Willem Weenink geven in hun boek het antwoord door eerst de positieve kant van seksualiteit te bespreken.
Wederzijdse toestemming is daarvoor natuurlijk nodig, maar er zijn meer voorwaarden. Zoals gelijkwaardigheid – en daar ontbreekt het altijd aan in een zorgrelatie. ‘Zorgverleners die een grens overgingen bagatelliseren het bestaan van het machtsverschil regelmatig’, schrijven de auteurs. Ook al sta jij als verpleegkundige naast de patiënt en voel je je gelijk, dat is niet hetzelfde als gelijkwaardig zijn.’
Tijdens het congres Agressie en grensoverschrijdend gedrag gaat Selini Roozen-Vlachos hier verder op in. Daar zal ze ook pleiten voor openheid op de werkvloer over normen en waarden rond dit onderwerp. ‘Je gaat elkaar beter begrijpen en je kunt elkaar helpen voorkomen over grenzen heen te gaan.’ Reflectievragen over grenzen helpen je daarbij.
*Selini Roozen–Vlachos is naast auteur ook coördinator ‘Seksueel grensoverschrijdend gedrag’ bij Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd (IGJ)
**Jan-Willem Weenink werkt als universitair docent aan de Erasmus Universiteit en doet onderzoek naar de kwaliteit, veiligheid en organisatie van de gezondheidszorg
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account