Het Zorginstituut Nederland wil maximaal inzetten op ‘passende wijkverpleging’ om de schaarste in de wijkverpleging beter te verdelen. Wijkverpleegkundigen moeten nu gaan bekijken of ze voor ADL-taken apart helpenden kunnen inzetten. Jennifer vindt hier iets van.
Als ik in zo’n bed zou liggen, gevangen in mijn eigen ellende, zou ik geen behoefte hebben aan een verpleegkundige die mij komt vertellen dat het allemaal wel meevalt.
Foto: Vincent Boon
Lees Interacties
3 reacties
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account
Piet Jans di 5 dec 2023 om 17:42
De oorzaak van het verpleegkundigen probleem wordt mede veroorzaakt doordat het opleidingsniveau veel te hoog ligt in relatie tot de meeste functies. De opleiders hebben vplk ver voorbij hun functionele niveau gestuwd. Daarnaast zijn veel te veel kapiteins, van wollig bespraakte opleiders tot kokervisie van monospecialisten. HBO afgestudeerden knappen af op de (basis)werkzaamheden in de praktijk die ze niet herkennen van de opleiding en een bijbehorend salaris wat past bij hun functie maar niet bij hun HBO denken.
Herorganiseren wil niet zeggen dat we de takenzuster en broeder herinvoeren, dit kan ook via verlengen van de opleidingen door aansluitende vervolg opleidingen. Waar de ene uit de basis al voldoening haalt, zal een ander zich verder willen scholen. Zo houdt je diversiteit, op de werkvloer of achter een bureautje voor de liefhebbers.
Terug naar de basis, daar zit het werk daar kun je leren dat EBP of theorie modellen niet altijd zaligmakend zijn. Die arm, aandacht en een luisterend oor is zeker zo belangrijk. Daar draait het allemaal om, de basis van je latere kennis, kunde en vaardigheden. En ja ook bed opmaken en poepruimen hoort daar bij. In een aantal stappen verder de ladder op, van basis naar deelgebied zoals AGZ, GGZ, Wijk etc, binnen het deelgebied kan dan verdere specialisatie volgen zoals IC, SEH etc.
We leiden in 4 jaar op tot Bachelor Hulpverlener, komt rechtsreeks van school en gaat vervolgens als 21 jarige gediplomeerde op de SEH, anesthesie of ambulance werken én mag allerlei medische handelingen verrichten .. Een HBO-v opleiding die vooral theoretici aflevert maar geen vakmensen .. Onlangs een artikel van Suzanne Bremmers, in het Antonius kunnen verpleegkundigen binnenkort voor het dubbele aantal patienten zorgen, bedacht vóór anderen omdat ze zelf een bureaufunctie gaat bekleden.
We zitten duidelijk op een verkeerd spoor ..
RuudD di 28 nov 2023 om 12:57
Als je doet wat je altijd al deed, dan krijg je wat je altijd al kreeg.
Tijden veranderen, dus laten we vooral kijken naar wat wél kan, samen.
Met sinds 2015 weer de minimaal bachelor opgeleide verpleegkundige aan het roer in de wijkverpleging is veel meer mogelijk.
Wij “bewijzen” in onze organisatie dat samenwerken met alle zorgprofessionals mogelijk en verantwoord is als je benut om iedereen in te zetten in waar deze goed in is. Geen one size fits all. En vooral de start van de zorgrelatie met de client goed vormgeven (“instroomroute”) om de eigen kracht van de client en zijn systeem te benutten/versterken vóórdat zorg het antwoord wordt. En als die nodig blijkt, de monitoring én ondersteuning goed inrichten. Met alle zorgprofessionals.
Glen ma 27 nov 2023 om 16:10
Jennifer, ik geef je 100% gelijk. Wat weet de NZA af van persoonlijke verzorging. Wassen kan misschien iedereen maar het gaat om veel meer dan water, zeep en een handdoek.
De huid is het grootste en belangrijkste signaal orgaan voor ieders gezondheid. Het is de eerste en onmisbare verdedigingslinie tegen schadelijke componenten van buitenaf.
Hiernaast is de huid het spiegelbeeld voor allerlei ongewenste onregelmatigheden binnen onze lichaam. Op tijd ingrijpen kan levensreddend en ook nog ‘geld besparend’ zijn. Denk hierbij aan decubitus.
Ik vind dat de NZA helpenden degraderen als ‘lekker goedkoop’ . Waarom zou je voor een opleiding als helpenden kiezen? Omdat je niks wil verdienen?.
Helpenden moeten de competenties hebben om de huid goed te observeren en te waarschuwen wanneer nodig. Wanneer helpenden worden ingezet, vind ik dat ook zij een fatsoenlijke salaris moeten verdienen.
Wat de NZA voorstel is de zoveelste onderschatting en minachting van onze beroepsgroep.