Schuimverband wordt vaak ingezet als patiënten al decubitus hebben, maar werkt het ook preventief? Het antwoord blijkt uit 9 wetenschappelijke onderzoeken.
Of je schuimverband kunt inzetten om te voorkomen dat decubitus ontstaat, daarover verschillen de meningen. Daarom zetten onderzoekers 9 wetenschappelijke studies naast elkaar, die allemaal preventief schuimverband op de stuit vergeleken met standaard preventieve zorg.
Meer weten over wondzorg?
Kom dan naar Hét Wondzorg congres op 20 mei 2025 in Ede. Verfris binnen 1 dag jou kennis over wondzorg op. Leer onder andere:
- Alles over wondverband.
- De do’s en don’ts van debridement.
- Smetten, IAD of toch Decubitus?
- Complexe wondzorg in de palliatieve fase.
Voor meer informatie over sprekers en het programma, klik hier
Effect schuimverband op ontstaan decubitus
Uit de studies kwamen 3 duidelijke conclusies. Preventief schuimverband op de stuit leidde, in vergelijking met de standaard preventieve zorg, tot:
- Minder wegdrukbare roodheid op de stuit
- Minder gevallen van decubitus op de stuit
- Minder gevallen van decubitus graad 2 of hoger op de stuit
Minder decubitus, minder kosten
Eén van de 9 studies is het Belgische onderzoek waar Nursing eerder over rapporteerde. Daaruit bleek dat schuimverband niet alleen hielp om decubitus te voorkomen, maar dat het ook kostenbesparend was om standaard schuimverband aan te brengen bij bepaalde patiënten die opgenomen werden in het ziekenhuis. Wel moesten verpleegkundigen dagelijks de huid onder het verband controleren.
Verschillende soorten schuimverband getest
De 9 studies gebruikten verschillende soorten schuimverband: Mepilex Border, Allevyn Life, Mepilex Border Sacrum en Allevyn Gentle Border. Het aantal deelnemers in de studies varieerde van 66 tot 1605. Gecombineerd deden bijna 4000 patiënten mee.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account