Minder vaak infuus verwisselen, minder papier gebruiken in de wijk. Ook in de zorg zijn er volop initiatieven om duurzamer te werken. In dit artikel 5 voorbeelden uit de verpleegkundige praktijk. Tip: bezoek de workshop over duurzaamheid tijdens Hét Grote
Foto: Arno Massee
Lees Interacties
2 reacties
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account
Piet Jans zo 22 okt 2023 om 12:51
Grappig dat bij kostenbesparing de verpleeguren wél meetellen. Bij introductie van nieuwe handelingen werd de extra werklast en/of kosten nooit besproken, zelfs niet op verzoek. Ruim 17000 euro voor 350 infuussystemen is wel erg kostbaar, ongetwijfeld zijn daar de personeelskosten in opgenomen. Bedenk dat je alleen door FTE te ontslaan geld bespaard .. Ik vraag me hardop af, in welke pot gaat het bespaarde salaris van personele tekorten ..
Minpuntje van het onderzoek dat niet bekend is waar de termijn van vervangen vandaan komt .. Ken je geschiedenis, de WIP richtlijnen, helaas ondergebracht bij het RIVM. De WIP zorgde destijds voor landelijke onderzoeken en expertise waaruit de adviezen kwamen ..
https://www.rivm.nl/documenten/wip-richtlijn-flebitis-en-bloedbaaninfecties-door-intraveneuze-infuuskatheters
ad2, waarom zuurstof met een bril? Goedkoper met watje, en uiteraard alleen op indicatie. Eerder logisch nadenken dan protocolleren.
ad3, bekende bureaucratie, paarse krokodil
ad4, besparing klinkt leuk maar in vergelijk met wat? Dát zou prima zijn voor een landelijk/internationaal opererende organisatie als de WIP om uit te zoeken ..
ad5, ook opgelegd om allerlei hygiënisch motieven. Waarom überhaupt bij medicatie? In bijna 50 jaar deed ik dat alleen bij bepaalde medicatie. Maar ook hier geld, besparing in vergelijk met .. vaker handen wassen, meer papier om te drogen. Toename kruisinfectie ..
.
Duurzaam klinkt leuk maar de tijd toen ik begon en nagenoeg alles werd hergebruikt wil je niet terug. Daarbij stellen we hoge eisen aan hygiëne, preventie en veiligheid wat notabene kwaliteitseisen zijn.
Tweede hands rollator is vrijwilligerswerk, geen drup subsidie. Infuzen afsluiten met mandrin, 3 dagen geen omkijken naar (deden we op de IC al 30 jaar ..). Temperaturen overslaan terwijl continu monitoring in volle gang is. Om over diëten maar te zwijgen alles is tegenwoordig verkrijgbaar in ziekenhuizen, menig restaurant is daar jaloers op. Terug naar brood en beleg en keuze uit menu 1 of 2, dát is duurzaam ..
Edith Tulp ma 23 okt 2023 om 16:53
Dank voor je aanvullingen Piet Jans, nemen we mee als inspiratie!