In deze speciale editie van de Goed Nieuws Show op de Nursing Experience, vertellen Freya Flach en Hanneke van de Pol over een positieve manier van communiceren met mensen met dementie, en legt specialist ouderengeneeskunde Olav Schuth uit hoe de ouderenzorg er in de nabije toekomst in de wijk uitziet en wat jouw rol als verpleegkundige kan zijn.
1. Olav Schuth is specialist ouderengeneeskunde bij vvt-instelling Vivium. Hij denkt onder meer na over de toekomst van de ouderenzorg in de wijkverpleging. Zo werkt hij mee in het Netwerk Ouderengeneeskunde Amsterdam, waarin zorgprofessionals van verschillende eerstelijnsorganisaties interdisciplinair samenwerken rond een cliënt.
In de toekomst zal dit in heel Nederland gebeuren. Schuth is ervan overtuigd dat we met de juiste stappen de zorg op de rit kunnen houden. Wees nieuwsgrierig als verpleegkundige, raadt hij aan, dan zijn alle veranderingen die nodig zijn minder beangstigend.
2. Omgaan met mensen met dementie is niet altijd even makkelijk. Daar weten improvisatietheatermaker Freya Flach en wijkverpleegkundige Hanneke van de Pol alles van. Het duo ontwikkelde daarom de SPEELS-methode, die zowel mantelzorgers als zorgprofessionals ondersteunt in een persoonsgerichte aanpak.
In hun workshop op de Nursing Experience gingen ze interactief aan de slag met de bezoekers. ‘Wij zeggen altijd: praktische handvatten, humor en herkenbare voorbeelden geven het zorgplezier weer even een boost.’ Geen PowerPoint of lange monologen maar veel interactie, energie en natuurlijk humor.
Van der Pol heeft lange tijd gewerkt als wijk- en kwaliteitsverpleegkundige en Flach als medewerker in de ouderenzorg. Daarnaast hebben beiden passie voor improvisatietheater.
Credits
Productie en presentatie Margot Hamel, adjunct-hoofdredacteur Nursing
Montage: Ties Timmers
Muziek: Pond5.com
Ook een Gouden Idee?
Ben jij ook goed bezig en wil je jouw ervaring, vinding, product, inspiratie delen met collega’s, mail dan naar margot.hamel@bsl.nl.
SPEELS-methode bevordert communiceren met mensen met dementie
Flach en Van de Pol werken met de SPEELS-methode. ‘De zes letters staan voor communicatietechnieken die wij inzetten als improvisatieacteurs, maar die ook ingezet kunnen worden bij de omgang met personen met dementie. Zo staat de P voor “plan niets” en de L voor “luister naar de emotie achter de woorden”.
Elke letter staat daarbij voor een principe. Start met ja is het startpunt. Mensen met dementie horen de hele dag ‘nee’ en worden vaak gecorrigeerd. Door ja als uitgangspunt te nemen, wordt er gekeken naar wat nog wel kan, in plaats van alles wat niet meer lukt.
Bijvoorbeeld bij een mevrouw die scheldend over de gang loopt. Je kunt haar laten stoppen of afleiden. Maar wat als je mevrouw erkent in het gevoel en zegt: “Ja, wat een rotdag hè?” Of misschien even meescheldt?’
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account