Barbara merkt op dat steeds meer jonge collega’s roken. Ze vraagt zich al of je als verpleegkundige een voorbeeldfunctie hebt. ‘Kun je advies geven over stoppen met roken als je zelf rookt?’
‘Dit is een
Barbara van Ede.
Foto: Vincent Boon
Barbara merkt op dat steeds meer jonge collega’s roken. Ze vraagt zich al of je als verpleegkundige een voorbeeldfunctie hebt. ‘Kun je advies geven over stoppen met roken als je zelf rookt?’
‘Dit is een
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account
Twee keer per week de nieuwste artikelen van Nursing in je mail? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!
Marike van Gemert do 26 sep 2024 om 13:00
Interessante discussie! En niet alleen voor verpleegkundigen die stoppen-met-roken-advies moeten geven. Toen ik, 13 jaar geleden, in het ziekenhuis was bevallen, rook ik dat de verloskundige, die binnenkwam om mijn zoon te onderzoeken en te verzorgen, gerookt had. In normale doen had ik er misschien iets van durven zeggen, maar op dat moment niet. Ik vond het heel vervelend dat zij mijn pasgeboren kindje oppakte, en op dat moment ook een beetje griezelig: wat zou hij ervan merken? Zou het schadelijk zijn? Het had iets heel tegennatuurlijks en ik ben het nooit vergeten.
Henriëtte Daeter do 26 sep 2024 om 02:12
Mijn kinderen zowel als ik zelf hebben COPD. Terwijl er bij ons thuis nooit gerookt wordt. Gelukkig is het goed onder controle door medicatie en een gezonde leefstijl. Als verpleegkundige weet ik heel goed wat patiënten die copd hebben doormaken.
Er bestaat een drogbeeld, dat roken wat gedaan wordt buiten het directe bereik van een COPD-patient niet kwalijk zou zijn. Rook gaat overal in, op en aan zitten. Het verblijven in zo’n omgeving heeft al direct effect. Als 1 bewoner rookt op eigen appartement, ruik ik dat al bij betreden van de afdeling. Ik kan niet in aanwezigheid van een bewoner blijven als die rookt, aangezien mij simpelweg de adem wordt afgesneden. Bij mensen die zelf geen COPD hebben, is er in de meeste gevallen geen enkel besef wat deze patiënten doormaken. Misschien is het eens een idee om rokers een heel smal rietje te geven waardoor zij adem mogen halen. Dit geeft een klein beetje idee hoe de benauwdheid aanvoelt voor een COPD-Patiënt die te kampen heeft met meeroken. En zo’n patiënt kan dat rietje niet even neerleggen, maar zit er levenslang aan vast. Henriëtte
Kaatje wo 25 sep 2024 om 15:27
Het mooiste zou zijn als het je ongewis laat of iemand wel/niet rookt en je je eigen (gezonde) plan kunt trekken. Maar helaas, door te roken geef je een voorbeeld.
Ik denk zeker dat je een voorbeeldfunctie hebt als verpleegkundige maar dat dit niet betekent dat je niet mag roken. Roken is een prive aangelegenheid en zou je dan ook alleen in privetijd en op priveterrein moeten kunnen doen, niet op je werk want dat is geen priveterrein (en in de meeste momenten ook geen privetijd ;-)).
M wo 25 sep 2024 om 13:34
Waarom kan een kale kapper niet knippen?! Slechte vergelijking. Een kaal hoofd heeft in de meeste gevallen niets met gezondheid te maken. Sigaretten in dit geval wel.
Niet rokers, roken nog altijd mee… ookal is het in het voorbij gaan…. of op het strand….. of rokende buren, die buiten zitten. Niet rokers moeten dan verplicht meeroken of kunnen niet in hun eigen tuin…. over gezondheid gesproken. Waarom doen rokers zichzelf en anderen wat aan?
Weten wat goed voor je is, is nog wat anders dan het zelf ook doen…. .
Aurélie Mpiutu vr 20 sep 2024 om 19:02
Jaren geleden , toen ik verpleegkunde studeerde, was ik de asociale omdat ik nooit in de ontmoetingsruimte kwam, waar alle studenten gezellig samen zaten. Omdat ik niet rookte , en de damp was al op de gang waarneembaar. Allemaal toekomstige verpleegkundigen…