Rectale klachten komen vaak voor. Toch wordt er in het dagelijks leven vrij weinig over gesproken. Gek eigenlijk, want ondanks het taboe is het toch iets waar veel mensen in hun leven een keer mee te maken krijgen. Om een voorbeeld te schetsen: maar liefst één op de drie Nederlanders krijgt in zijn leven te maken met aambeien.
Wie werkzaam is in de zorgsector, krijgt hier uiteraard wel wat vaker mee te maken. Maar doordat er hier in het ‘gewone’ leven nauwelijks over wordt gesproken, stelt het zorgmedewerkers soms voor een raadsel. Hoog tijd om hier dus verandering in te brengen. In dit artikel vertellen we je alles over veelvoorkomende rectale klachten, het belang van een kliniek voor proctologie en wat je hier verder nog allemaal over moet weten.
Wanneer spreken we van rectale klachten?
Rectale klachten is een verzamelnaam voor alle klachten en ziektes die aan de anus of de omliggende delen kunnen ontstaan. De oorzaak van deze klachten kunnen zeer uiteenlopend zijn: van soa’s tot aambeien. In sommige gevallen ontstaan ze ook door klein letsel. Bijvoorbeeld wanneer er een voorwerp is ingebracht, bij anale seks of als er een lelijke valpartij is geweest. Als aambeien lang onbehandeld blijven, kunnen er ook skintags ontstaan die klachten opleveren. Deze veroorzaken bijvoorbeeld veel jeuk.
Het grote voordeel van rectale klachten is dat deze in de meeste gevallen slechts tijdelijk zijn en ze uiteindelijk meestal ook zelf weer verdwijnen. In ernstige gevallen is medische interventie soms wél noodzakelijk. Hier moet je ook als verpleegkundige op berekend zijn. Want vergeet niet dat rectale klachten ook heel veel ongemak en pijn kunnen veroorzaken. Als die pijn te intens wordt of zeer lang aanhoudt, is het zaak dat hier toch iets aan gedaan wordt. Hoe die behandeling eruit komt te zien, hangt volledig af van de aard van de klachten.
Welke rectale klachten kunnen er zijn?
Rectale klachten kunnen zich op verschillende manieren uiten. Denk bijvoorbeeld aan een zwaar en drukkend gevoel op de anus, maar ook bloed bij de ontlasting of veel jeuk en ander ongemak. Soms komt het ook voor dat mensen onbewust wat ontlasting verliezen of juist heel veel moeite hebben om nog naar het toilet te kunnen gaan. Hierdoor ontstaat obstipatie en kan ook de eetlust sterk verminderen.
Behandeling rectale klachten
Gelukkig verdwijnen rectale klachten meestal vanzelf en is medische interventie vaak niet nodig. In sommige gevallen kan dit echter niet anders. De behandeling hangt af van het probleem. Bij verouderde aambeien (skintags) is het bijvoorbeeld vaak nodig om deze medisch te verwijderen. Op die manier zullen de klachten vrijwel direct volledig verdwijnen. Dit gebeurt tegenwoordig vaak middels een innovatieve behandeling skintags die is gericht op het creëren van zo min mogelijk ongemak en zo snel mogelijk resultaat.
Wanneer er ernstige rectale klachten ontstaan, is het van belang dat de patiënt wordt onderzocht door een deskundige. De aangedane plek moet eerst beoordeeld worden, alvorens een behandelplan kan worden opgesteld. Bij rectale klachten is er altijd sprake van maatwerk.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account