Senior verpleegkundigen Esther Flikkema en Anneke Bouma kregen 50.000 euro om samen met de apotheek medicatieverspilling in het UMC Groningen aan te pakken. Over een jaar leveren zij een plan af waarmee in de hele kliniek medicatieverspilling kan worden bestreden.
Verpleegkundigen Anneke Bouma en Esther Flikkema op de kruiwagen vol weggegooide medicatie.
Foto: UMC Groningen
Lees Interacties
7 reacties
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account
e.v.winkoop di 23 jan 2024 om 19:27
Wat mij betreft gaat het om het milieu en om ons zelf, er komt veel te veel medicatie in ons afvalwater en daardoor krijgen wij dit indirect allemaal binnen. Dat moet echt stoppen, zeker voor onze toekomst. Zuinig omgaan met grondstoffen die bovendien aan het opraken zijn.
Marieke zo 23 jul 2023 om 03:05
Ik werk in een hospice. Medicatie wordt op de kamer van de client bewaard en na overlijden ging alles retour naar de apotheek voor vernietiging.
Ik heb een aantal weken bijgehouden wat er aan dichtte doosjes werd weggegooid. Dat was echt heel veel. Bijvorbeeld midazolam, de ene avond gaf ik 3 doosjes mee retour voor vernietiging, de volgende dag werd er weer midazolam geleverd voor een nieuw client. In overleg met de apotheek is er nu een tweede retourbak. Daarin gaan na overlijden van de client de ongeopende doosjes medicatie die door onze apotheek zijn geleverd. Die kunnen opnieuw gebruikt worden.
Piet Jans ma 31 jul 2023 om 22:47
Dat is besparen. Waarom drie doosjes? Dat is meestal voor 3 maanden. Simpel, max 1 maand. Het is tenslotte een hospice.
Piet Jans wo 28 jun 2023 om 08:41
Sorry maar dit is een lachertje, toch? Dit is een verkapte besparing voor de instelling ten koste van de patient. En omdat je de patient moet monitoren en controleren op medicatie gebruik, extra werk.
Verspilling beheren is minder uitgeven.
Straks mag de patient zelf PCM meebrengen en geven we de was mee met de familie. Geen verspilling meer van wasmiddelen waardoor goed voor het milieu ..
Anneke Keuning-Hartman vr 21 jul 2023 om 16:00
Sorry maar jou reactie is een lachertje toch? Jij vind het dus normaal dat er voor miljoenen aan goede medicatie wordt weggegooid? Gaat niet alleen om relatief simpele medicatie, maar ook om kostbare medicatie tegen kanker.
En ja misschien komt dat ooit zover dat je zelf paracetamol mee moet brengen. Maar aangezien dat maar een 1 euro per doosje kost, is dat niet zo’n probleem toch?
JBalazs zo 23 jul 2023 om 16:24
Ik snap jou gedachten. Het kan op alle aspecten iets meer bespaard worden.
Er wordt niet uitsluitend alle geld bespaard op deze manier. Mensen gooien enorm veel medicatie in eigen beheer weg.
Wat jij zegt dat iets extra werk inlevert kan niet als een reden zijn om iets nieuws en innovatief uitproberen. Het valt onder onze taken.
@Anneke
Precies, mooie gedachten. Alleen als we industrieel kijken, kopen we merken.
Een goedkopere medicijn kan dezelfde manier helpen ,zoals de dure.
Waarom kiezen wij dan voor de duurste merk?
Ze moeten ook winst maken….
Piet Jans ma 31 jul 2023 om 23:08
Het zkh levert geen medicatie, dat laat je de patient doen. Is dan geen besparing van medicatie maar besparing zkh.
Je mag zelfs niet zomaar medicatie van patient gebruiken, zijn immers eigendom patient, je kunt niet garanderen dat deze medicatie altijd juist bewaard is en medicatie moet altijd achter slot bewaard worden.
De besparing is louter geld voor het zkh, meer niet. Levert mogelijk extra geld op omdat medicatie in het DBC pakket zit. Wel extra werk personeel vanwege extra controle en extra werk buiten de routines om. Vaak krijg de patient tijdelijke medicatie gedurende de opname en wordt andere medicatie tijdelijk gestopt. Je maakt het proces nodeloos ingewikkeld.
Dure kanker medicatie wordt zelden thuis gebruikt. Nederland koopt nauwelijks dure merkmedicatie in, dat gaat immers allemaal via zorgverzekeraars die de medicatie inkopen.
Dit is bezuiniging voor de buhne. De uitgave aan medicatie is al 10 jaar gelijk, 4,5 miljard. Alle andere kosten stegen 10-30% ..
De zkh-apotheek kan ook gewoon voor een paar dagen leveren. Daarbij kan een apotheker voorraad medicatie vaak inruilen bij de leverancier bij naderen verloopdatum.
Je moet de werkelijk oorzaak aanpakken, niet wat je emotioneel denkt .. En ja, ik heb de nodige ervaring in medicatie.