In de nieuwste Beter Laten Lijst staat dat je een neusmaagsonde niet mag doorspuiten met een spuit van minder dan 10ml. Maar verpleegkundig specialist Mariël Klos betoogt op LinkedIn dat je een
Op LinkedIn doet Mariël Klos (niet de verpleegkundige op de foto) een oproep aan verpleegkundigen om een 5ml-spuit te gebruiken om neusmaagsondes door te spuiten.
Foto: Arno Massee
Lees Interacties
11 reacties
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account
Charleymalepaard zo 7 apr 2024 om 08:33
Hoe zit dit dan bij PEG sonde?
Francine Aarts do 11 apr 2024 om 10:14
We hebben dit nagevraagd bij Mariël Klos. Zij reageert als volgt:
“Voor een PEG-sonde geldt hetzelfde als voor een neusmaagsonde. En voor alle voedingssondes eigenlijk, dus ook een jejunostomiekatheter, een neusjejunumsonde, een ballonsonde. Bij allemaal geldt bij verstopping: 5-ml-spuitje met water, lichte druk, langdurig vasthouden. PEG-sondes raken overigens minder snel verstopt omdat ze meestal een grotere diameter hebben.”
AM za 16 mrt 2024 om 07:34
Mariel heeft helemaal gelijk. Ik leer mijn collega’s ook altijd een verstopte sonde door te spuiten met een 5 cc spuit, met lauw warm water. Eventueel fluimucil erin. Succes verzekerd. Met een grotere spuit zet je te veel kracht op een kleine opening. Wat vaak resulteert in de praktijk, dat de patiënt een nieuwe sonde moet gaan krijgen. Dat is zonde…
Barmentlo ma 22 apr 2024 om 18:44
Hoi,
Bedoel je hiermee de fluimicil bruistabletten?
Vr groet Petra Barmentlo
Piet Jans do 16 mei 2024 om 10:07
De kracht blijft hetzelfde (dat doe je immers zelf), de druk is bij een kleiner spuitje groter (druk is kracht gedeeld door oppervlak).
Peter Koopman vr 15 mrt 2024 om 23:56
Terzijde: naar mijn taalkundig gevoel is een “sonde” een aanduiding om iets te peilen. Meestal zijn dit massieve dingen, die dus niet doorgeblazen kunnen worden ( bijv.peilstok ). Als verpleegkundige np ben ik ook opgevoed met deze sonde’s die eigenlijk “Katheters” behoren genoemd te worden.
Tjitsked vr 15 mrt 2024 om 23:48
Wat bedoelen ze met ‘opblazen van de sonde’?
Piet Jans do 16 mei 2024 om 10:10
De dunnere sondes zijn van zachter materiaal. Door teveel druk kunnen die uitpuilen en barsten.
Tirzah Tas vr 15 mrt 2024 om 21:56
Ik ben blij dat Mariël dit zo voortvarend heeft opgepakt! Uit ervaring weet ik dat deze 5 ml spuit heel belangrijk is om (bijna) verstopte maagsonde weer meeopen te krijgen. Je bespaart de patiënt er veel leed mee omdat er anders een nieuwe ingebracht moet worden, wat zoals gezegd naast het ongemak voor de patiënt ook complicaties met zich mee kan brengen. Dit geldt tevens voor de Centraal Veneuze Katheter! In mijn 30 jaar ervaring met CVK’s heb ik menig (bijna) verstopte CVK ook weer open gekregen met een 5 ml met NaCL 0,9% gevulde spuitje. Hiermee ook veel ongerief en complicaties voor de patiënt, van het opnieuw moeten plaatsen van een nieuwe CVK, mee kunnen voorkomen!
a.henderiks za 16 mrt 2024 om 14:41
Helemaal eens met Mariël.
Lichte druk, met lauwwarm water in een 5cc spuit heeft naar mijn al vele voedingssondes gered.
Piet Jans do 16 mei 2024 om 10:14
Met die CVK zou ik wat voorzichtiger zijn, je spuit immers iets massief weg wat in de longen een embolie geeft ..