Prinsjesdag is achter de rug. Inmiddels is er steeds meer bekend over de inrichting van de zorg in 2025 en welke veranderingen eraan komen bij zorgverzekeringen. Ook voor verpleegkundigen in Nederland verandert het een en ander. Welke invloed hebben de kabinetsplannen op het verpleegkundig beroep in 2025?
Zorgverzekering duurder door toegenomen zorgkosten
In 2025 gaan Nederlanders meer betalen voor hun zorgverzekering. DSW maakte onlangs als eerste de zorgpremie bekend: die wordt ongeveer € 10 duurder dan een jaar eerder. Die trend wordt waarschijnlijk ook zichtbaar bij andere zorgverzekeraars vanwege verder toegenomen zorgkosten en vergrijzing.
Behoud streekziekenhuizen
Voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is het belangrijk om streekziekenhuizen open te houden. Zo blijft medisch specialistische zorg goed bereikbaar voor patiënten. Ook het werk voor jou als verpleegkundige in een ziekenhuis blijft dicht bij huis mogelijk. Hoe plannen hiervoor concreet vorm krijgen, wordt in 2025 in het Integraal Zorgakkoord vastgelegd.
Niet elk lokaal ziekenhuis heeft een contract met elke zorgverzekeraar. Hierdoor wordt mogelijk niet alle zorg vergoed. Patiënten moeten in dat geval zelf (een deel van) de kosten betalen.
Voor verzekerden is het daarom verstandig om zich te verdiepen in de contracten als zij hun zorgverzekering vergelijken. Als de beoogde zorgverzekeraar geen contract heeft met het lokale ziekenhuis, dan is een andere zorgverzekering misschien een betere keuze is voor de verzekerde.
Geen forse bezuinigingen op ouderenzorg
Een ander belangrijk punt dat op Prinsjesdag duidelijk werd, is dat de forse bezuinigingen van € 615 miljoen op de ouderenzorg niet doorgaan in 2025. Of er een jaar later alsnog op de ouderenzorg wordt bezuinigd, is nog onzeker. Dit is een (voorlopig) positieve uitkomst voor verpleegkundigen, omdat er steeds meer vraag is naar ouderenzorg. Het budget voor passende zorg voor ouderen blijft namelijk in stand.
Passende eigen bijdrage Wmo pas in 2026
Als je in de wijkverpleging werkt, is nog een andere relevante wijziging: de ingangsdatum van de inkomensafhankelijke eigen bijdrage van de Wmo.
In het coalitieakkoord stond nog dat het per 1 januari 2025 in zou gaan, om de financiële houdbaarheid van de Wmo te verbeteren. Maar inmiddels is de ingangsdatum bijgesteld naar 1 januari 2026. Hoe deze eigen bijdrage er precies uit komt te zien, moet het kabinet nog uitwerken.
Minder geld naar arbeidsmarktbeleid, wel opleidingsbudget
Voor het arbeidsmarktbeleid voor het aantrekken van verpleegkundigen wordt helaas minder geld vrijgemaakt, terwijl de tekorten steeds verder oplopen. In 2024 was er nog 705 miljoen budget voor, maar dit wordt afgebouwd naar 527 miljoen in 2029.
Tegelijkertijd komt wél geld beschikbaar voor het opleiden van zorgmedewerkers, zoals verpleegkundig specialisten en medewerkers in de thuiszorg. Voor thuiszorgprofessionals is er structureel 60 miljoen, terwijl de opleiding van verpleegkundig specialisten eenmalig 38 miljoen beschikbaar komt.
Verpleegkunde in 2025
In 2025 krijg je als verpleegkundige opnieuw te maken met uitdagingen: er komt mogelijk weinig verandering in de arbeidstekorten. Ook zijn er onvoldoende plannen om de administratieve druk weg te nemen. Wel wordt er energie gestoken in het behoud van de streekziekenhuizen en ouderenzorg.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account